Cercetătorii spanioli au pus la punct o bacterie eficace în lupta contra infecțiilor nosocomiale

Publicat: 21 ian. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cercetătorii spanioli au pus la punct o bacterie eficace în lupta contra infecțiilor nosocomiale

O bacterie  modificată genetic și-a dovedit recent capacitatea de a lupta contra ”Pesudomonas aeruginosa”, un patogen responsabil de infecții nosocomiale.

Anual, în lume, bacteriile antibiorezistente provoacă moartea a peste 1,2 milioane de persoane. În acest context se înscriu rezultatele cercetătorilor spanioli, publicate în Nature Biotechnology, care tocmai au dezvoltat o bacterie capabilă să decimeze alte bacterii rezistente la antibiotice.

Cercetătorii au folosit șoarecii ca animale model și au demonstrat că utilizarea unei sușe a bacteriei (Mycoplasma pneumoniae) atenuată și modificată genetic este capabilă să dubleze rata de supraviețuire a unei gazde infectate cu Pseudomonas aeruginosa, un patogen responsabil de infecții pulmonare, informează The Guardian.

Potrivit Maria Lluch de la Universitatea internațională din Catalonia (Spania), care a coordonat acest studiu, tratamentul acționează ca o mașină de război: atacă bacteriile antibiorezistente, provoacă fisuri în peretele lor, sub forma unor puncte de intrare a tratamentului pentru eliminarea sursei de infecție.

Chiar la doze mari, bacteria modificată nu ar prezenta semne de toxicitate. În plus, sistemul imunitar elimină infecția în următoarele patru zile de la terminarea tratamentului, scrie The Guardian.

Dar la antibiorezistența bacteriilor se adaugă și capacitatea acestora de a forma ceea ce se numește biofilm. Din momentul în care s-au grupat în colonii, bacteriile antibiorezistente secretă un fel de mucus cu care se acoperă și se protejează de agresiunile externe, ”formând astfel structuri impenetrabile de antibiotice, mai relatează publicația britanică. Aceste biofilme se formează de regulă pe suprafața echipamentelor medicale, cum sunt tuburile introduse în trahee, ceea ce are ca efect provocarea la aproape un pacient din opt a unei infecții nosocomicale, respectiv pneumopatia dobândită sub ventilație mecanică.

De asemenea, bacteria dezvoltată de cercetătorii spanioloi pare că reușește să atace aceste filme care sunt un fel de scuturi naturale.