Cercetătorii sunt șocați! Numărul tinerilor diagnosticați cu cancer a crescut cu 80%

Publicat: 22 apr. 2024, 15:58, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Cercetătorii sunt șocați! Numărul tinerilor diagnosticați cu cancer a crescut cu 80%
Numarul tinerilor diagnosticati cu cancer a crescut cu 80%

Explozie de cancere în rândul tinerilor! Cercetătorii spun că cifrele sunt cu adevărat alarmante și au și câteva teorii legate de numărul tot mai mare al cazurilor de cancer depistate la persoanele tinere, de sub 50 de ani.

Oamenii de știință trag un semna de alarmă, după ce au constatat că numărul tinerilor diagnosticați cu cancer a crescut cu 80%, la nivel global, potrivit Rador Radio România.

Numărul tinerilor diagnosticați cu cancer a crescut cu 80%

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult de la persoanele în vârstă, la persoanele de vârstă mijlocie. În timp ce adulţii cu vârsta peste 50 de ani au înregistrat o scădere a incidenţei globale a cancerului din 1995, până în 2020, s-a înregistrat o creştere notabilă în cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani. Numărul de cazuri la tineri a crescut, mai exact, cu 79%.

Tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii şi plămâni; şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology.

Oamenii de știință au încercat să afle care este motivul pentru care tinerii se îmbolnăvesc tot mai des de cancer. Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului.

S-a mai observat și schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul. Ambele sunt, din păcate, asociate cu rate mai mari de cancer. Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente.

Medicii recomandă ca populația să îşi cunoască istoricul familial, deoarece medicul lor le-ar putea recomanda paşi suplimentari de urmat, cum ar fi testarea genetică. Femeile, de asemenea, ar putea fi nevoite să înceapă mamografiile sau alte teste de screening la o vârstă mai timpurie. Medicii din toată lumea recomandă testele de screening, pentru a detecta aceste cancere înainte ca ele să se răspândească în tot organismul.

„Toată lumea ar trebui să încerce să îşi afle istoricul familial de cancer. Există rude de gradul întâi care au avut cancere? Să-şi cunoască propriul istoric medical şi să-şi întrebe medicul dacă o anumită afecţiune le poate creşte riscul de cancer. De asemenea, nu uitaţi să menţionaţi toţi factorii legaţi de stilul de viaţă, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare şi activitatea fizică.

Renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool sunt paşi importanţi. Doar unul sau două minute de exerciţii fizice viguroase pe zi pot reduce riscul de cancer, la fel ca şi reducerea alimentelor ultraprocesate. Aceste modificări ale stilului de viaţă reduc riscul de cancer si reduc probabilitatea de boli de inimă şi de deces prematur”, precizează dr. Wen.