Cerealele din Ucraina tranzitează România fără să fie controlate. Ce sarcină au inspectorii ANSVSA la frontiere

Publicat: 02 iul. 2022, 21:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Cerealele din Ucraina tranzitează România fără să fie controlate. Ce sarcină au inspectorii ANSVSA la frontiere

Cerealele din Ucraina tranzitează România fără să fie controlate, țara noastră conformându-se astfel deciziilor luate de Bruxelles. Vineri, Uniunea Europeană a liberalizat transportul rutier pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

Măsura ar urma să asigure buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, care au fost afectate de conflictul din țara vecină, a precizat comisarul.

Autoritatea Vamală Română a transmis încă din data de 29 iunie Direcțiilor Regionale o directivă în care este specificat modul în care trebuie să se acționeze în perioada următoare.

Astfel, conform Ordinul 95/2022 al ANSVSA tarifarea controalelor la tranzitul de furaje și al produselor de origine nonanimală a fost eliminată, ceea ce presupune eliminarea controlului la această operatiune, se arată în adresă.

De asemenea, la tranzitul produselor de origine nonanimala, inspectorii ANSVSA din puctele de intrare au obligația de a înregistra fiecare transport și îndosaria copiile docmentelor care însoțesc transporturile în tranzit, astfel încât să se păstreze o evidență a acestora.

“Legislația aplicabilă privind  tranzitul produselor de origine nonanimală, ordinul comun ANSVSA/ANAF 152/3476 /2020 privind condițiile în care se derulează operațiunile de import, export tranzit, comert intraunional de produse de origine nonanimală, produse anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente pentu prepararea alimentelor destinate consumului uman supuse controlului oficial pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede în respectivele situații realizarea unui control oficial sau emiterea unui document din partea inspectorilor ANSVSA alimentelor din punctele de intrare”, se precizează în document.

Vineri, a fost semnat și a intrat în vigoare Acordul pentru liberalizarea temporară a transportului rutier de mărfuri cu UE din Ucraina și Republica Moldova.

Acordul oferă posibilitatea operatorilor de transport rutier de marfă din Ucraina și Republica Moldova să tranziteze, fără autorizații speciale de transport, teritoriul Uniunii Europene.

Concret, nu mai este nevoie de permise până în 31 martie 2023 pentru Moldova și până în 30 iunie, pentru Ucraina, cu posibilitate de prelungire în funcție de situația existentă.

După cum se știe, cea mai mare pondere a transportului de mărfuri venite din Ucraina o reprezintă cerealele.

Citește și EXCLUSIV. De ce se tem fermierii că vor avea probleme cu APIA și ANAF. Ce greșeală a făcut MADR