EXCLUSIV. De ce se tem fermierii că vor avea probleme cu APIA și ANAF. Ce greșeală a făcut MADR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat termene prelungite pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică. Toate bune și frumoase, numai că s-a început cam târziu cu realizarea proceselor verbale de constatare și evaluare a daunelor provocate de calamitățile naturale, susțin fermierii, care se tem că ar putea să aibă ceva probleme din această cauză în relația cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).  

„Fermierii au constatat seceta puțin mai târziu decât în anii aterior, ea s-a făcut vizibilă aproape de perioada de recoltat, iar autoritățile n-au dat drumul la realizarea proceselor verbale de constatare și evaluare a daunelor provocate de calamitățile naturale și riscăm în relația cu APIA, atunci când la sprijin cuplat ai nevoie să faci dovada unei cantități minime ca să obții sprijinul”, a declarat pentru Puterea Florentin Bercu, director executiv Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Marea temere a fermierilor este legată, însă, de ANAF, care ar putea să îi acuze de evaziune fiscală.

„Probleme vor apărea, mai ales în relația cu ANAF-ul, când va veni în control peste 1-2 ani și o să vadă că tu ai avut cheltuieli de 5.000 lei pe hectar și ai vândut o tonă pe care ai luat 1.400 sau 1.800 lei, o să zică că faci evaziune fiscală, dar în sectorul vegetal nu se mai face evaziune fiscală pentru că aven taxare inversă la cereale. Nu mai cumpără nimeni la negru, exclus această variantă. Fermierii care sunt afectați de secetă, deși și-ar dori și o anumită despăgubire, au nevoie în primul rând de acel document ca să nu mai poată să fie pedepsiți sau să nu li se deducă cheltuielile sau TVA să fie dat jos de ANAF”, a precizat Bercu.

Zonele cu cele mai mari probleme

La acest moment, zonele cele mai afectate de secetă sunt Buzău, Vrancea, Vaslui, Iași, Galați, în proporții de la 30 la 100%, susține Florentin Bercu.

Din păcate, probleme încep să apară și la floarea soarelui și porumb, care au început să se usuce. Așa de exemplu se întâmplă la Iași.

‘Șansele să se recolteze ceva și să fie o producție măcar de o tonă sunt minime pe suprafete întinse, este nevoie de precipatații, dar și de instrumente de gestionare a riscurilor catastrofice”, a mai spus Bercu.

Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, care stabilește și formularistica necesară în ceea ce privește constatarea, evaluarea și centralizarea pagubelor înregistrate la culturile agricole a fost modificat la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat, vineri, instituția.

Regulamentul a fost actualizat din cauza amplorii fenomenelor meteorologice care au avut ca efect producerea secetei pedologice extreme, manifestată la nivelul României.

Citește și Cerealele din Ucraina tranzitează România fără să fie controlate. Ce sarcină au inspectorii ANSVSA la frontiere

Astfel, a fost necesară modificarea termenelor de depunere de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele APIA, a înștiințărilor scrise care stau la baza înființării Comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la nivelul culturilor agricole, precum și a măsurilor și acțiunilor subsecvente și a termenelor stabilite pentru acestea.

Principalele modificări vizează următoarele:

– Pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav,  se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 șipână cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;

– Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;

– Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Citește și Stare de calamitate în agricultură la Iași. Se înființează comisii de constatare a pagubelor

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Temperaturi de vară în acest weekend

Temperaturi de vară în acest weekend. Elena Mateescu, director ANM: ”Valori...

De la vreme rece, direct la temperaturi de vară! Weekend-ul acesta vom avea parte de o vreme frumoasă în zonele de sud, sud-est și...
Scandal la Poștă, pentru uniformele gri-șobolan de inspirație chinezească

Scandal la Poștă, pentru uniformele gri-șobolan de inspirație chinezească

Sindicatul din Poșta Română îl acuză pe directorul general Valentin Ștefan că-și bate joc de angajați, impunând niște uniforme gri-șobolan care seamănă perfect cu...