Cetățeni recompensați pentru comportament eco-responsabil

Publicat: 28 aug. 2020, 11:00, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Cetățeni recompensați pentru comportament eco-responsabil

Cetățeni care au o atitudine responsabilă în ceea ce privește ecologia. Există așa ceva. Iar ei sunt incluși într-o inițiativă importantă a Uniunii Europene. Oraşul Lahti din Finlanda oferă locuitorilor săi bilete de transport şi produse alimentare. Drept recompense pentru un comportament eco-responsabil.

Pentru a-i stimula să reducă emisiile de carbon, potrivit AFP. „Lahti este încă un oraş foarte dependent de maşină. Obiectivul nostru este ca în 2030 peste 50% din toate deplasările să se efectueze via moduri de transport durabil”. Astfel a explicat responsabilul pentru acest proiect, Anna Huttunen. În prezent, 44% dintre deplasările efectuate în oraşul Lahti sunt considerate drept „durabile”.

Cetățeni cu recompense

Iniţiativa finanţată de UE propune locuitorilor să îşi urmărească emisiile de carbon generate în timpul deplasărilor. Graţie unei aplicaţii care detectează dacă aceştia circulă cu maşina. Ori cu mijloacele de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta. Aplicaţia pune utilizatorii în faţa provocării de a-şi reduce emisiile de CO2 cu un sfert. „CitiCap a generat foarte mult interes în întreaga lume. Nu doar în Europa dar şi în SUA şi Canada”, a mai precizat Anna Huttunen.

În fiecare săptămână, cei care doresc primesc o „cotă de carbon”. Care, dacă nu este depăşită la scadenţă, se transformă în „euro virtuali”. Aceștia pot fi schimbaţi pe intrări la piscină, bilete de autobuz sau, pentru gurmanzi, printr-o prăjitură la o cofetărie din oraş.

„Capitala Verde a Europei”

Conceptul se inspiră din sistemul european de tranzacţionare a certificatelor de emisii. În cadrul căruia companiile şi guvernele primesc credite de carbon. Dacă depăşesc cotele primite, plătesc. Dar dacă emit mai puţin carbon decât au convenit, pot să vândă certificatele care le-au rămas.

Nu în ultimul rând, notabil este faptul că anul viitor, Lahti va deveni pentru un an „Capitala Verde a Europei”. Orașul fiind implicat în mai multe proiecte sustenabile.