Ministru german: Cetățenii polonezi și ungari vor plăti prețul pentru blocajul bugetului UE

Publicat: 18 nov. 2020, 08:00, de Mihaela Ionescu, în Internațional , ? cititori

Ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a declarat că membrii UE care blochează adoptarea bugetului UE 2021-2027 trebuie să fie conștienți că cetățenii lor vor trebui să plătească un preț pentru această poziție.

Declarația oficialului german vine după ce Ungaria și Polonia au blocat adoptarea bugetului UE 2021-2027 și a fondului de redresare față de efectele coronavirusului la o întâlnire de luni cu ambasadorii națiunilor UE, spunând că nu pot accepta o clauză care condiționează accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Luni, ambasadorii guvernelor UE au participat la o reuniune la Bruxelles unde ar fi trebuit să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1,800 de miliarde de euro între Consiliul European și Parlamentul European, însă nu s-a întâmplat acest lucru din cauza vetoului Ungariei și Poloniei, conform Reuters.

Anumiți oficiali europeni susțin că UE plătește acum pentru că nu a rezolvat în totalitate această dispută în timpul summit-ului din iulie, atunci când a fost aprobat acest pachet de redresare economică.

Pentru a obține un acord atunci, liderii europeni au decis că va exista o legătură între acordarea de fonduri viitoare și respectarea normelor statului de drept, însă au lăsat această legătură deschisă interpretărilor.

Multe guverne din UE și instituțiile europene acuză de mai mulți ani faptul că Ungaria și Polonia se îndreaptă spre autoritarism. Pe de altă parte, liderii polonezi și ungari se plâng că ar fi „șantajați” de Bruxelles.