CEZ Group vinde activele din România către australienii de la Macquarie Group

Publicat: 23 oct. 2020, 09:04, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
CEZ Group vinde activele din România către australienii de la Macquarie Group

ČEZ Group a găsit cumpărător pentru activele din România, adică șapte companii, printre care rețeaua de distribuție e energiei electrice, furnizarea de electricitate și parcul eolian de la Fântânele. Cumpărătorul este Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

CEZ rămâne activ în România, dezvoltându-și portofoliul de servicii energetice. Documentele tranzacției au fost semnate astăzi. Încheierea tranzacției va fi supusă aprobării Autorității Europene Antitrust și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România.

Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

MIRA, parte a Macquarie Group

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piață. MIRA este un investitor pe termen lung cu o experiență vastă în administrarea infrastructurii esențiale de electricitate la nivel mondial. În prezent, portofoliul său de investiții cuprinde 12.4 GW de capacități de energie regenerabilă și rețele de distribuție a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania și Statele Unite ale Americii.

Interesul față de activele CEZ a fost unul ridicat. În ciuda dificultăților aduse de COVID-19, CEZ și Société Générale au păstrat un nivel ridicat de competitivitate în această tranzacție. MIRA a înaintat cea mai atractivă ofertă, așa cum o confirmă opinii independente de specialitate. Tranzacția trebuie să fie aprobată de Directoratul European General pentru Concurență și de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Société Générale (împreună cu grupul de companii Komerční banka și BRD – Groupe Société Générale) a fost Consilierul Financiar Exclusiv al CEZ Group pe parcursul acestui proces. Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a își retrage activele selectate din anumite țări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale și în Bulgaria și Polonia.

Prețul nu a fost făcut public.