Chilipir! Administrația Dunării vinde, la prețuri de mașini SH, cinci „pilotine” maritime cu lungimea de 12 metri și motorizare de 150 CP

Pasionații de navigație care nu își permit să cumpere un iaht sau o șalupă de lux, au ocazia să cumpere la prețul unei mașini SH o ambarcațiune maritimă care, după reparații și amenajări interioare ale spațiului cabinei le va oferi confort dar și o mare siguranță în navigarea pe Dunăre și pe Marea Neagră, chiar și în condiții de vreme rea.

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) din Galați are în derulare un program de modernizare a flotei de nave speciale și auxiliare și în acest context vinde o parte din navele maritime mai mici pe care le-a avut în dotare până acum. Este vorba de două nave maritime de tipul „pilotină” și trei șalupe maritime, care au fost în dotarea unității „Bara Sulina” a AFDJ și au fost utilizate pentru transportarea piloților la navele aflate la ancoră în Marea Neagră, în rada Portului Sulina.

Pe data de 2 iunie, AFDJ organizează o licitație în cadrul căreia vinde pilotinele, „Pilot 7” și „Filioara” și șalupele „Zefirul”, „Zărnești 11” și „Glina”.

Navele „Pilot 7” și „Filioara”, licitate de la prețul de 4.930 euro

O pilotină este o navă a cărei primă calitate este siguranța, pentru că a fost proiectată și construită pentru a naviga și în condițiile în care pe mare este furtună. Pilotina maritimă „Pilot 7”, construită la Șantierul Naval Giurgiu în anii 80, este propulsată de două motoare 3D6, de 150 CP, are lungimea de 22 m și lățimea de 4,8 metri. Corpul navei este din oțel și deocamdată nu presupune înlocuirea tablelor bordajului.

Prețul de pornire a licitației este de 4.930 euro, adică la nivelul prețului unei mașini SH și chiar dacă va urca puțin în cursul licitației, rămâne un preț avantajos, pentru că după mici investiții în reparații și amenajarea cabinei, viitorul proprietar va avea o ambarcațiune puternică, care îi va oferi în primul siguranță în croazierele pe Dunăre și pe Marea Neagră.

La același preț este scoasă la licitație și pilotina „Filioara”, care are lungimea de 12,5 metri, lățimea de 3 metri, fiind propulasată de un motor 3D6 de 150 CP.

Pentru șalupele maritime „Zefirul”, „Zărnești 11” și „Glina”, licitațiile încep de la 2.200-2.400 euro

La licitația de pe data de 2 iunie, sunt scoase la vânzare și trei șalupe maritime, „Zefirul”, „Zărnești 11” și „Glina”. Sunt ambarcațiuni solide, construite în 1989 în URSS.  Au aceleași caracteristici constructive, lungimea de 12,6 metri, lățimea de 3,2 metri și un pescaj de 1,15 metri. Și aceste șalupe sunt propulsate de câte un motor 3D6 de 150 CP.

Pentru șalupele maritime „Zefirul” și „Zărnești”, prețurile de începere a licitației este de 2.430 euro, iar în cazul șalupei „Glina” licitația începe de la prețul de 2.190 euro.

O navă nouă, de același tip, costă 400.000 de euro

Prețurile de începere a licitațiilor sunt incomparabile cu costurile unei nave noi de același tip. În urmă cu doi ani, în dotarea AFDJ a intrat prima pilotină construită din fondurile proprii ale companiei naționale.

Pilotina „Irina”, construită la Șantierul Naval Constanța, are, cu excepția propulsiei de 720 CP, caracteristici constructive comparabile cu cele ale pilotinelor scoase la licitație, o lungime de 16,5 metri, lăţimea de 5 metri și un pescaj de 1,5 metri, fiind propulsată de două motoare care cumulează o putere de 720 CP.

Însă prețul noii pilotine a fost de aproape 100 de ori mai mare decât prețul de începere a licitației pentru „Pilot 7”, de 420.000 de euro.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole