Chimcomplex, pe urmele Azomureșului. Producția în pericol să fie oprită

După Azomureș, un alt combinat chimic de importanță strategică pentru economia românească începe să aibă probleme. Conducerea unității din Borzești, deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, susține că ia în calcul să închidă trei secții de producție pe termen nelimitat și chiar să recurgă la disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic, dacă prețurile la energie nu își vor reveni.

Chimcomplex Borzești, cel mai mare combinat de produse chimice de la noi cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea și circa 2.000 de salariați, anunță o serie de măsuri pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice mondiale.

“Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creștere sănătoasă și s-a consolidat în rândul celor mai performante companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în fața unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem deciși să acționăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieței și păstrarea stabilității companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimțim”, susțin reprezentanții Chimcomplex S.A. Borzești într-un comunicat transmis la BVB.

Planul imediat

Printre acțiunile imediate pe care Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, le are în vedere pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice se numără:

 –  intrarea în revizie generală pentru minim trei săptămâni a platformei Chimcomplex Borzești. Revizia este o operațiune necesară îmbunătățirii echipamentelor și a tehnologiilor de fabricație (eficientizarea producției, reducerea consumurilor energetice), arată conducerea societății.

– reanalizarea activităților secțiilor de producție, în vederea restructurării acestora pentru a rămâne profitabile, în noile condiții de creștere a costurilor materiilor prime.

– găsirea unor soluții pentru protejarea angajaților Chimcomplex, “o prioritate absolută pentru companie”. Dacă prețurile la energie nu își vor reveni, însă, “suntem în situația în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic”, arată reprezentanții Chimcomplex.

 – compania are în analiză închiderea unor secții. Astfel, pe platforma Chimcomplex Borzești activitatea Secției Sodă se va reduce la jumătate, în timp ce pe platforma Chimcomplex Borzești Rm. Vâlcea trei secții consumatoare de gaz se vor închide pe termen nelimitat. În același timp, se va proceda la comasarea diviziilor din teritoriu.

Ce se întâmplă cu investițiile

Chimcomplex va continua să își concentreze atenția pe maximizarea producției de polioli/ polieteri și a fabricării produselor pentru care este necesar un consum redus de energie, iar astfel se minimizează dependența de gaz și energie, susțin reprezentanții societății. De asemenea, compania anunță că vor fi continuate programele de investiții aflate în derulare și acțiunile pentru păstrarea avantajelor sale competitive.

 “Rămânem realiști, ne facem scenarii de acțiune, cu vigilență în fața schimbărilor economice lipsite de predictibilitate și acoperire în piață. Urmărim evoluția situației energetice la nivel mondial și regional și ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi”, au mai afirmat reprezentanții companiei.

Chimcomplex Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice  din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli.

În anul 2021, Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei.

Economia românească este puternic afectată de creșterea prețurilor la energia electrică și gaze naturale. La finele anului trecut, Azomureș, care furnizează circa 50% din îngrășămintele necesare pentru agricultura românească, anunța că oprește producția, din cauza prețului ridicat la gaze naturale, iar ulterior și Alro Slatina a ajuns în aceeași situație.

Citește și Azomureş începe oprirea producţiei, din cauza preţului ridicat la gaze naturale

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Oana Sivache, inlocuita de la sefia ASSMB de Nicusor Dan

Oana Sivache, înlocuită de la șefia ASSMB. Nicușor Dan: ”Primarul Bucureștiului...

Primarul Nicușor Dan a înlocuit-o din funcție pe Oana Sivache, director ASSMB, vizată de o anchetă DNA! Vezi în rândurile de mai jos ce...

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...