China amenință cu carantina: O nouă tactică în confruntarea cu Taiwanul

Publicat: 23 iun. 2024, 08:35, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
China amenință cu carantina: O nouă tactică în confruntarea cu Taiwanul

Un important think tank avertizează că armata chineză ar putea să izoleze Taiwanul, să paralizeze economia insulei și să oblige această democrație să cedeze în fața voinței Partidului Comunist de la Beijing fără a recurge la violențe, conform unei analize pentru CNN.

În ultimii ani, temerile privind preluarea controlului asupra Taiwanului de către Partidul Comunist chinez au crescut din cauza acțiunilor tot mai agresive ale liderului Xi Jinping. Aceste temeri au fost întărite și mai mult de lipsa de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina de către China.

Analiștii au examinat posibilele opțiuni pe care China le-ar putea folosi, cum ar fi o invazie masivă sau o blocadă militară, pentru a exercita presiune asupra Taiwanului. Totuși, un think tank din Washington avertizează că există și o a treia opțiune mai subtilă: carantina.

Utilizând tactici de „zonă gri”, cum ar fi acțiunile care se situează sub nivelul unui conflict deschis, Paza de Coastă a Chinei și alte agenții maritime ar putea impune o carantină asupra Taiwanului, blocând accesul la porturi și la bunuri esențiale, cum ar fi energia, pentru cei 23 de milioane de locuitori ai insulei.

Raportul indică faptul că Armata Populară de Eliberare a Chinei ar putea avea un rol secundar în această strategie, concentrându-se mai mult pe sprijinirea acțiunilor de carantină decât pe o invazie deschisă.

China a intensificat presiunea asupra Taiwanului, iar strategia sa ar putea include diverse opțiuni pentru a constrânge, pedepsi sau chiar anexa Taiwanul, pe lângă amenințarea unei invazii.

În timpul unui summit de apărare la Singapore, ministrul chinez al apărării a avertizat că orice încercare de independență a Taiwanului va avea consecințe grave. Beijingul susține că Taiwanul este teritoriu chinez și promite să recupereze controlul asupra sa, inclusiv prin forță.

Raportul CSIS subliniază că China ar putea utiliza carantina ca o modalitate de a exercita presiune asupra Taiwanului fără a declanșa un conflict militar deschis. Această tactică ar putea pune Statele Unite într-o poziție dificilă, deoarece ar trebui să decidă cum să răspundă la astfel de acțiuni.