China crește cheltuielile militare cu 7,2%.

Publicat: 05 mart. 2024, 19:53, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
China crește cheltuielile militare cu 7,2%.

China investește din nou masiv în armată. Decizia de a mări din nou semnificativ bugetul este probabil legată și de relația tensionată cu Taiwan. China vrea să-și majoreze bugetul pentru apărare cu 7,2% în acest an. Acest lucru a fost anunțat la începutul sesiunii Congresului Național al Poporului de la Beijing. Numai anul trecut cheltuielile militare au fost majorate într-o măsură similară.

La ora actuală, China are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume.

Noul proiect de buget intenționează să majoreze bugetul apărării la aproximativ 1,6 trilioane de yuani (aproximativ 205 miliarde de euro). Aceasta înseamnă că Republica Populară are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume, după SUA.

Republica Populară are aproximativ două milioane de soldați activi.

Majorarea bugetului apărării ar putea alimenta tensiunile dintre China și SUA, legate de Taiwan, pe care conducerea comunistă o consideră parte a Republicii Populare, cu Japonia și alte țări din regiune cu care Beijingul. are dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Mulți experți presupun că bugetul apărării prezentat acum este doar o fracțiune din cheltuielile pentru Armata Populară de Eliberare. Fondurile pentru cercetare și dezvoltare și achiziții de arme străine vin și din alte bugete.

China vrea o creștere de aproximativ cinci procente

În ciuda dificultăților economice semnificative, China și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv ambițios de creștere de „aproximativ cinc la sută” pentru anul în curs. Prim-ministrul chinez Li Qiang a enunțat acest obiectiv în raportul său anual.

„Nu va fi ușor să atingeți obiectivele din acest an”, le-a atras atenția Li celor 2.872 de delegați din Sala Mare a Poporului. Trebuie să „muncim din greu și să mobilizăm eforturi comune din toate părțile”.

Criticii, însă, pun la îndoială acuratețea datelor economice

Anul trecut, China și-a propus deja o creștere de „aproximativ cinci procente”, care a fost, în cele din urmă, ușor depășită. Potrivit datelor oficiale ale Biroului de Statistică din Beijing, economiea a crescut cu 5,2%.

Cu toate acestea, criticii pun serios la îndoială acuratețea datelor economice chineze. Cu toate acestea, nivelul țintei de creștere este considerat un indicator important al cursului politicii economice a guvernului.

Recent, economia chineză a suferit în primul rând din cauza cererii globale slabe, a pieței imobiliare aflate în dificultate și a consumului intern slab. Bursa chineză se află sub o mare presiune.

Din cauza crizei economice din a doua economiea lumii, companiile autohtone și străine, în special, speră la semnale importante de la Congresul Poporului din acest an.

Înainte de anunț, observatorii au descris o posibilă țintă de creștere de aproximativ cinci procente ca fiind destul de ambițioasă.

O creștere de această amploare a fost mai ușor de realizat anul trecut, deoarece economia a beneficiat de efectele de recuperare după pandemia de SARS-Cov 2.