China deține în continuare date cruciale privind originea Covid-19, spune OMS

China dispune de date științifice suplimentare care ar permite o mai bună înțelegere a originii Covid-19, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS), reluând apelurile la transparență, transmite AFP.

Fără un acces total la informațiile de care dispune China (…), toate ipotezele  (privind originea virusului n.r.) sunt pe masă. Aceasta este poziția OMS și noi i-am cerut Chinei să coopereze”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă. Dacă o face, noi vom ști ce s-a întâmplat sau cum a început,  a mai spus acesta.

După trei ani de la apariția Covid-19, dezbaterile  legate de originea acestei infecții au revenit în ultimele săptămâni.

Comunitatea științifică estimează că pandemia s-a declanșat pentru că un animal a transmis virusul omului, probabil într-o piață chineză din Huanan. Cu toate acestea cercetătorii și responsabilii americani susțin în continuare ipoteza unei scăpări din laborator din Wuhan.

China respinge cu tărie această ipoteză, dar, totodată, mult timp a negat că piața din Huanan ar fi putut avea animale susceptibile să transmită virusul. Or, noile date chineze referitoare la prelevările colectate la începutului lui 2020 din piața din Huanan, publicate la sfârșitul lunii ianuarie online, înainte de a fi retrase dintr-un  motiv nedeterminat, au permis începerea ridicării vălului pentru a vedea ceea ce s-ar fi putut întâmpla.

Aceste date arată că sunt dovezi  moleculare care probează că animalele erau vândute în piață, a explicat gazetarilor dr. Maria Van Kerkhove, care conduce lupta contra Covid în cadrul OMS.  De asemenea, știm că eșantioanele testate pozitiv pentru Sars-Cov-2 erau ADN de la animale, a adăugat aceasta.

Toate  aceste elemente sunt ”indicii” care pot fi folosite pentru a înțelege mai bine originea virusului , a indicat oficialul OMS, comparând munca cercetătorilor cu cea a unui ”detectiv”.

Într-un editorial, publicat săptămâna aceasta în revista Science, dr. Maria Van Kerkhove susținea că China dispune de capacități tehnice avansate și în aceste condiții crede că există mai multe date care nu au fost încă împărtășite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...