China rămâne al doilea partener comercial al României din afara UE  

China este în continuare un partener economic important pentru România, ocupând locul doi în topul țărilor din afara UE cu care țara noastră realizează schimburi comerciale.  

În 2022, volumul total al schimburilor comerciale româno-chineze s-a ridicat la 9 miliarde de dolari, în creştere cu 3,1% comparativ cu anul precedent, Republica Populară Chineză fiind al doilea partener comercial al României, după Turcia, între statele din afara Uniunii Europene (UE), potrivit datelor comunicate de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

CCIB a găzduit recent un seminar de prezentare a celei mai mari manifestări expoziţionale multisectoriale de import din lume, China International Import Expo (CIIE), care va avea loc în perioada 5-10 noiembrie la Shanghai. Companiile româneşti interesate pot participa la eveniment prin Programul de Promovare a Exportului (PPE) 2023.

Potrivit Asociaţiei China-România pentru Promovarea Comerţului Internaţional şi Economiei (AFPICE), prin planul de Stat al R.P.Chineze sunt alocate 192 miliarde de dolari pentru importul de produse alimentare şi conexe din ţările Europei Centrale şi de Est.

Importuri de circa 8 miliarde de dolari

China a fost a 19-a destinaţie pentru mărfurile exportate de România cu o pondere de 1,19%, iar la import a 6-a piaţă de provenienţă a mărfurilor intrate în ţara noastră cu o pondere de 5,89%, conform datelor CCIB. În 2022, din volumul total al schimburilor comerciale româno-chineze de 9 miliarde de dolari, 1,2 miliarde reprezintă exporturile (-14,3%), iar 7,8 miliarde de dolari importurile (+6,3%).

La data de 30 aprilie 2023, în România erau înregistrate 13.430 firme cu capital chinezesc (locul 5) cu un capital social subscris în valoare de 407 milioane dolari, China fiind pe locul 20 în topul statelor investitoare în ţara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...