Chinezii de la Huawei au dat în judecată România! Premierul Marcel Ciolacu, chemat și el în instanță

Publicat: 09 apr. 2024, 20:29, de Filon Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
Chinezii de la Huawei au dat în judecată România! Premierul Marcel Ciolacu, chemat și el în instanță
Chinezii de la Huawei au dat in judecata Romania

Statul român este chemat în instanță de chinezii de la Huawei, după ce Consiliului Suprem de Apărare a Țării a interzis utilizarea echipamentelor sale în rețelele 5G din România.

Grupul chinez Huawei a dat în judecată statul român, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a interzis utilizarea echipamentelor sale în rețelele 5G din România. Ei bine, acum chinezii cer anularea acestei decizii și l-au chemat în instanță și pe premierul Marcel Ciolacu, care a contrasemnat decizia.

Huawei au dat în judecată România

Chinezii de la Huawei au dat în judecată România! Grupul de firme Huawei cere mai exact anularea actului emis de Guvern în data de 29 februarie 2024, în dosar fiind chemați în judecată prim-ministrul, dar și Ministerul Digitalizării și CSAT, potrivit dosarului de la Curtea de Apel București.

Decizia CSAT de interzicere a echipamentelor 5G ale Huawei a fost motivată de riscuri la adresa securității naționale. Decizia semnată de premierul Ciolacu are un singur articol în care se prezintă și motivele respingerii solicitării grupului chinez:

„Articol unic. Se respinge solicitarea pentru obţinerea autorizării privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, formulată de Huawei Technologies S.R.L., Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft şi Huawei Technologies Co., Ltd. în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării rețelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituţiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor şi vulnerabilităților la adresa securității naţionale şi apărării țării şi prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi al parteneriatelor strategice bilaterale”.

Conducerea Huawei și-a exprimat dezamăgirea față de decizia autorităților române, luată după 20 de ani de prezență în România și 1300 de angajați. Compania spune că „decizia nu are la bază nicio evaluare obiectivă și nici a fost luată în urma unor constatări concrete” și că „își rezervă dreptul legal de a contesta această decizie”.

„Huawei România a luat la cunoștință de decizia Guvernului cu privire la cererea de autorizare pentru echipamentele de infrastructură 5G ale companiei, decizie luată în data de 29 februarie 2024, pe care o evaluează în acest moment, precum și impactul său ulterior.

Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului României, decizie care nu are la bază nicio evaluare obiectivă și nici a fost luată în urma unor constatări concrete. Huawei este prezentă în România de peste 20 de ani, în toată această perioadă neavând nicio problemă de securitate, respectând pe deplin toate legile, normele și reglementările naționale”, a precizat compania.

Amintim că în vara anului 2021, în urma Memorandumului 5G semnat cu SUA, România a adoptat o lege privind securitatea rețelelor 5G, un act normativ menit să limiteze posibilele riscuri de securitate din partea producătorilor IT din China. Producătorii de echipamente și tehnologie 5G care au obținut deja avizul CSAT sunt Ericsson, Samsung și Nokia.

Potrivit legii, echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani.