Chiriile pentru spații de birouri au scăzut cu 2 euro/mp în pandemie

Chiriile ȋn clădirile de birouri din București a scăzut, ȋn ultimul an, cu 12-17%, ȋn funcție de zonă, arată o analiză Investpoint. Piața spațiilor de birouri a fost una dintre cele mai afectate de criza Covid-19, ȋntrucât multe companii și-au mutat, parțial sau total, activitatea ȋn online, iar angajații au trecut ȋn telemuncă. Astfel, chiriașii au renunțat la birouri sau au redus suprafața spațiilor închiriate. 

„Majoritatea clădirilor de birouri aveau, ȋn 2019, grade de neocupare de sub 5% în zona centrală, în Aviatorilor și în Floreasca, și 10-15% în Pipera și Piața Presei/Expoziției (unde este polul de dezvoltări noi de birouri). La nivelul mai 2021, aceste grade de neocupare trebuie adunate cu 15% pentru a releva valoarea lor reală. Astfel, zonele centrale și Aviatorilor/Floreasca ajung la 15-20% grad de neocupare, iar Pipera și Expoziției au clădiri de birouri cu neocupare de 25-30%, în acest moment. Scăderea chiriilor a fost provocată de ieșirea parțială sau totală a chiriașilor din contractele semnate anterior lui 2020. De asemenea, lipsa cererii de relocări și extinderi de spațiu, cauzată de lucratul de acasă, a avut o influență majoră asupra chiriei medii din piață”, spune Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.

Comparație chirii pe mp mai 2019 VS mai 2021 

Text

Description automatically generated

Această evoluție a prețurilor poate reprezenta o oportunitate pentru companiile medii, care momentan funcționează ȋn apartamente sau case și care sunt dispuse să investească ȋn relocarea ȋntr-o clădire de birouri. Suprafața minimă care poate fi ȋnchiriată este de 500 mp, respectiv jumătate de etaj. O astfel de mutare are atât beneficii, cât și unele dezavantaje. 

Principalele avantaje sunt posibilitatea negocierii chiriei și a perioadei contractuale, precum și vizibillitatea sporită a companiei, plus încrederea dată de localizarea într-o clădire clasa A sau chiar B.

Dezavantajele sunt date de costurile cu întreținerea spațiului. Adică, la cuantumul chiriei, se mai adaugă 3,5-4 euro/mp. La 500 metri, asta înseamnă 2.000 euro/lună, cât ar fi, de fapt, un angajat full-time care să se ocupe de întreținerea spațiului.

„Alt cost de luat în considerare de către chiriași este cel cu parcarea. Un loc suprateran pornește de 50eEuro, iar unul subteran este în jur de 100 euro/lună, în funcție de localizarea clădirii”, completează Cristian Nicola. 

Ȋn prezent, cea mai mare rată de neocupare este la clădririle de birouri mai vechi de 2015, potrivit aceleiași analize Investpoint. Stocul total de spații de birouri, ȋn Capitală, este de aproximativ 3 milioane de metri pătrați. În cursul anului 2021 vor fi livrați aproximativ 250.000 mp de birouri, iar în perioada anilor 2022-2023 sunt anunțati alți 450.000 mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...