Chișinăul demontează temerile de destabilizare înaintea “Congresului” transnistrean

Publicat: 27 feb. 2024, 09:07, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Chișinăul demontează temerile de destabilizare înaintea “Congresului” transnistrean

În contextul iminentului “Congres” al deputaților din regiunea transnistreană programat pentru miercuri, 28 februarie, la Tiraspol, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a oferit asigurări că nu există riscuri de escaladare sau destabilizare a situației.

Igor Grosu a menţionat că, prin diseminarea informațiilor privind o eventuală solicitare de acceptare a regiunii transnistrene în componența Rusiei, Tiraspolul doreşte să inducă o stare de panică în societate.

„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui eveniment de la Tiraspol, eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent. Va fi un eveniment propagandistic în timpul căruia cei de la Tiraspol vor spune cât de mult îl iubesc pe țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice. Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor”, a declarat Grosu.

Această declarație vine într-un moment în care liderii transnistreni au acuzat autoritățile de la Chișinău de presiuni economice, în special în urma implementării noului Cod Vamal ce impune agenților economici din regiune să contribuie la bugetul de stat al Republicii Moldova.

Igor Grosu subliniază că aceste măsuri erau cunoscute la Tiraspol și că obiectivul lor este de a asigura egalitatea în fața legii pentru toți agenții economici, indiferent de poziția geografică.

„Aceste modificări au fost operate încă din vara anului 2023, ele erau cunoscute. Agenții economici din stânga Nistrului cunoșteau foarte bine noile prevederi. S-au conformat în totalitate noilor reguli generale de import-export. Toți agenții economici, de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost puși în condiții egale. Este o decizie asumată. Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Agenții economici din stânga Nistrului deja beneficiază de Acordul de Liber Schimb, dar propaganda de acolo nu spune deliberat acest lucru”, a continuat Igor Grosu, subliniind necesitatea eforturilor de integrare și conformitate cu legislația Republicii Moldova.