Jurnalistă din Republica Moldova, reținută la Tiraspol în timp ce filma un protest separatist

Publicat: 24 ian. 2024, 23:30, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Jurnalistă din Republica Moldova, reținută la Tiraspol în timp ce filma un protest separatist

O jurnalistă din Republica Moldova, Viorica Tătaru, de la postul de televiziune TV Opt, a fost reținută la Tiraspol în timp ce filma un protest organizat de autoritățile separatiste. Incidentul a avut loc în contextul unui miting al separatiștilor din regiunea transnistreană, care protestau împotriva măsurilor impuse de autoritățile de la Chișinău, inclusiv taxe vamale asupra afacerilor din zonă.

Jurnalista a fost abordată de două persoane în timpul filmărilor, care i-au comunicat că trebuie să meargă cu ele la Ministerul Securității. După ce cazul a fost adus la cunoștința organizațiilor internaționale, inclusiv reprezentanța ONU în Republica Moldova, Viorica Tătaru a fost eliberată.

Organizațiile internaționale, printre care și reprezentanța ONU, au cerut investigarea incidentului și eliberarea imediată a jurnalistei. În mesajul audio transmis colegilor ei de la TV8, Viorica Tătaru a explicat că a fost reținută în timp ce filma protestul și a fost invitată să dea explicații cu privire la prezența sa în zonă.

Autoritățile din Republica Moldova au deschis o anchetă penală în legătură cu reținerea jurnalistei, iar reprezentanții ONU au subliniat importanța investigării rapide a acestui incident.