CIA a luat în calcul să-l asasineze pe Julian Assange

CIA, celebrul serviciu secret extern al SUA, a luat în considerare răpirea şi chiar asasinarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, relevă o investigaţie jurnalistică publicată pe Yahoo News.

Divulgarea unor documente ale CIA despre spyware-ul său cu numele de cod Vault 7 l-a înfuriat teribil pe Mike Pompeo, fost director al acestei agenţii şi al diplomaţiei americane, care a calificat WikiLeaks, autorul acestei scurgeri, drept un „un serviciu de informaţii non-statal ostil” SUA. „Cu toţii am căzut acord că WikiLeaks ar trebui tratat în consecinţă”, dezvăluie pentru Yahoo News un fost oficial de rang înalt al CIA. „După Vault 7, Pompeo și Haspel au vrut să se răzbune pe Assange”, subliniază Yahoo News.

Dezvăluirile despre activităţile de spionaj al CIA prin intermediul Vault 7 au început pe 7 martie 2017, cu publicarea a 8.761 de documente. La acea vreme, Mike Pompeo era director al CIA, iar Gina Haspel era adjuncta sa. Potrivit unei alte surse, CIA îşi dorea „represalii dure” împotriva lui Assange. CIA avea în vedere mai multe opţiuni de răspuns, de la spionarea unor asociaţi ai WikiLeaks până la semănarea de discordie printre membrii grupului. Însă cele mai nebuneşti constau în răpirea şi chiar asasinarea fondatorului WikiLeaks, susţin sursele Yahoo News, peste 30 la număr.

Discuţiile despre lichidarea fondatorului WikiLeaks au fost abandonate

Sugestiile legate de răpire sau asasinare au provocat tensiuni între CIA, FBI şi Departamentul american al Justiţiei, ultimele două opunându-se. Unii responsabili ai administraţiei Donald Trump deveniseră atât de îngrijoraţi de ideea uciderii lui Assange, încât au simţit nevoia să informeze membri ai Congresului în legătură cu sugestiile în acest sens. În cele din urmă, discuţiile despre lichidarea fondatorului WikiLeaks au fost abandonate, fiind privilegiată aducerea sa în SUA pe cale legală şi judecarea sa pentru „cea mai mare scurgere de date din istorie”. „Era o nebunie cu care doar am fi pierdut timpul. Nu trebuie să acţionăm niciodată astfel din dorinţa de răzbunare”, a declarat un fost oficial al CIA sub rezerva anonimatului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...