CIA: Zelensky a deturnat bani din finanţarea americană

Jurnalistul Seymour Hersh susţine cã oficialii ucraineni sunt „în competiție pentru a înființa companii-paravan pentru tranzacții de export cu comercianți privați de arme”.

Regimul Zelensky a deturnat peste 400 de milioane USD din ajutorul financiar acordat de SUA pentru a cumpãra motorinã de la ruşi, iar CIA este conștientă de corupția pe scară largă în Ucraina.

Afirmaţiile îi aparţin laureatului premiului Pulitzer, jurnalistul american de investigație Seymour Hersh, cel care a acuzat administraţia de la Washington de distrugerea conductei Nord Stream.

Intr-un raport publicat recent, Seymour Hersh dezvãluie cã guvernul ucrainean a folosit banii contribuabililor americani pentru a cumpăra motorină din Rusia pentru a-și alimenta armata şi îl acuzã pe Zelensky cã „mulți din cercul său interior au deturnat în 2022 circa 400 de milioane de dolari americani pentru plata cãtre ruşi a motorinei”.

Hersh susţine cã „nu se știe cât plătește Zelensky pe galon de motorinã”, dar spune cã „Pentagonul plătea până la 400 de dolari pe galon pentru a transporta benzină dintr-un port din Pakistan, cu camioanele sau cu parașuta, în Afganistan în timpul războiului”.
Surse oficiale de la Washington au declarat pentru Hersh că oficialii ucraineni sunt „în competiție pentru a înființa companii-paravan pentru tranzacții de export cu comercianți privați de arme din întreaga lume”, în special în Cehia, Polonia, Golful Persic şi Israel. „S-ar putea sã aflu că există companii-paravan și în locuri precum Insulele Cayman și Panama și cã sunt şi mulți americani implicați”, scrie Hersch, dezvãluind cã aceastã informaţie i-a fost sugeratã de un expert american în comerț.

Jurnalistul american susţine cã problema corupției din Ucraina, similarã cu cea din Afganistan, a fost ridicată în timpul întâlnirii din ianuarie acest an, dintre directorul CIA, William Burns, și Volodimir Zelensky. Atunci, generalii de rang înalt și oficialii guvernamentali de la Kiev ar fi fost supărați pe „lăcomia lui Zelensky” şi i-au spus de asta oficialului american, astfel cã în timpul întâlnirii, Burns i-a prezentat lui Zelensky o listă de 35 de generali și oficiali de rang înalt despre a căror corupție CIA era conștientă . Dupã zece zile, Zelensky a reacţionat concediind doar 10 oficiali implicaţi în corupție flagrantă, care au „condus prin Kiev automobile Mercedes noi”.

Potrivit lui Hersh, „răspunsul timid” al lui Zelensky și „lipsa de interes” a Casei Albe i-au înfuriat pe unii oficiali ai serviciilor de informații americane. 

Un oficial al unui serviciu de informații de la Washington care a vorbit cu Hersh i-a criticat pe cei doi consilieri de politică externă ai președintelui Joe Biden, în speţã pe secretarul de stat Antony Blinken și pe consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, susţinând cã aceştia „nu au experiență, nici judecată, nici integritate morală, ci doar mint, inventează povești”. 

„Există o ruptură totală între conducerea Casei Albe și comunitatea de informații americanã, încã început în toamnă, când gazoductele Nord Stream au explodat”, a dezvãluit sursa lui Hersh.

In privinţa rãzboiului din Ucraina, Hersh spun cã aceeaşi sursã a adus critici usturãtoare la adresa lui Blinken și Sullivan, în sensul cã la Casa Albã nu există „nicio strategie pentru a pune capăt conflictului”.

Totodatã, raportul jurnalistului american a arãtat situaşia finanţelor de la Kiev şi cine sunt statele care finanțează bugetul Ucrainei cu sute de miliarde.

1 COMENTARIU

  1. Nici Zele nu este un sfant. A facut si face parte din clasa oligarhilor din Ua, in ciuda aparentelor. In istorie, razboiul i-a saracit si dezbinat pe unii si I-a imbogatit si unit pe altii. Istotia se repeta, naravurile oamenilor vor fi mereu aceleasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...