Ciclonul lovește România. Vremea se strică în toată țara, urmează ploi și vijelii

Publicat: 20 mai 2024, 14:00, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Ciclonul lovește România. Vremea se strică în toată țara, urmează ploi și vijelii
sursa foto: google

Vremea o ia razna în toată țara, după ce un ciclon care a lovit centrul Europei a ajuns și în România. Specialiștii ANM spun că situația se schimbă chiar din după-amiaza zilei de marți, când sunt așteptate mai multe fenomene extreme și ploi puternice.

România, lovită de ploi și vijelii

Vremea se schimbă în toată România, după ce ciclonul care amenința centrul Europei a ajuns și la noi în țară. Încă de marți, își vor face apariția ploile însemnate din punct de vedere cantitativ, precum și fenomene extreme puternice, precum furtuni, descărcări electrice sau grindină.

Sunt așteptate precipitații în majoritatea regiunilor din țară, dar mai ales în jumătatea de vest a teritoriului. Miercuri și joi vor fi înregistrate cantități semnificative, de peste 20-30 l/metru pătrat. Nu suntem feriți nici de grindină, având în vedere că vremea se încălzește treptat.

”Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului. Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat.

De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării.”, a explicat Mihai Huştiu, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.

Astfel, în următoarele zile, temperaturile ajung și la 27-28 de grade Celsius. Astfel, odată ce temperaturile sunt ridicate, potențialul de severitate al furtunilor crește, așa cum susțin specialiștii ANM.

Când scăpăm de ploi

Specialiștii ANM anunță că vremea se va schimba abia spre finalul săptămânii, dar nu în toată țara. Atmosfera va fi una extrem de plăcută în zonele joase de relief începând de vineri, dar vor continua să fie precipitații în zonele de deal și la munte.

Cât despre temperaturi, acestea vor continua să crească spre weekend, iar termometrele vor indica și 30 de grade, în special în  partea de est și nord-est a țării.

Mihai Huștiu spune, însă, că nu ne confruntăm cu o situație deosebită, fiind ceva normal pentru luna mai. Într-o astfel de situație sunt mai multe țări din Europa Centrală, printre care și Italia, unde ciclonii au făcut deja ravagii.

Cele mai afectate sunt, însă, Bosnia Herțecovina, Serbia și Germania. Nemții din regiunile din sud-vestul țării s-au confruntat cu inundații de proporții și mai multe evenimente importante, de ordin politic, au fost anulate.