Cifrele dezastrului. 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, afectați de cutremurul din Turcia

Aproximativ 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, din Turcia și Siria ar putea fi efectați de urmările cutremurului și a replicilor acestuia care au transformat mii de clădiri în moloz.

 Declarația aparține lui Adelheid Marschang, ofițer superior pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și este citată de The Guardian.

Citește și: Avertismentul specialiștilor: „Este posibil să avem și în România un cutremur de 7 grade”

Marschang a declarat că Turcia are o capacitate bună de a răspunde crizei, dar principalele nevoi urgent de îndeplinit pe termen imediat și mediu sunt în Siria, care se confruntădeja cu o criză umanitară de ani de zile din cauza războiului civil și a unui focar de holeră.

Cursă contra cronometru pentru salvarea de vieți

„Aceasta este o altă criză pe lângă crizele multiple din regiunea afectată,  a spus ea la reuniunea consiliului de administrație a organizației de la Geneva”. „În toată Siria, nevoile care trebuie îndeplinite sunt foarte mari după aproape 12 ani de criză prelungită și complexă, în timp ce finanțarea umanitară continuă să scadă.”

Citește și: Portarul echipei Malatyaspor a murit în urma cutremurelor din Turcia

OMS a declarat că trimite provizii de necesitate urgentă, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă și urgență, și activează o rețea de echipe medicale de urgență.

Acum este o cursă contra cronometru”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Fiecare minut, fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se reduc.

El a spus că OMS este preocupată în special de zonele din Turcia și Siria de unde nu au apărut informații după producerea cutremurului de luni.

Citește și: Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,8 a lovit Turcia în această dimineață

„Cartografia daunelor este o modalitate de a înțelege unde trebuie să ne concentrăm atenția”, a spus el.

Ankara estimează 13 milioane de oameni afectați de cutremur

Guvernului de la Ankara estimează că este 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, informează DPA.

Citește și: Cutremur Turcia. Peste 100 de replici, în doar 24 de ore

„Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri
„, a declarat marţi ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum. Operaţiunile de salvare continuă, a precizat el.

Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc.

Multe persoane au fost salvate după aproape 3 zile 


„Durerea este de nedescris
„, a subliniat el, adăugând că fiecare oră este preţioasă. Murat Kurum a încercat să-şi încurajeze compatrioţii, subliniind că la precedentele cutremure mai multe persoane au fost salvate chiar şi după 100 de ore.

Citește și: Bilanțul deceselor se ridică la aproape 5.000 de oameni

Cutremurele care au lovit luni Turcia şi Siria au provocat moartea a peste 5.000 de persoane, potrivit noilor bilanţuri publicate marţi, în timp ce echipele de salvare încearcă în continuare să scoată supravieţuitori de sub dărâmături, scrie stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...