Cîmpeanu: E nevoie de educaţie sexuală în școli

Publicat: 18 iun. 2021, 13:15, de Raluca I. Heroiu, în Educație , ? cititori
Cîmpeanu: E nevoie de educaţie sexuală în școli
Sorin Cimpeanu (INQUAM_Photos_George_Calin)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susține că este nevoie de educație sexuală în școli.

Conform ministrului, problema poate fi tranşată „cu înţelepciune şi cunoscând realităţile”.

„Se poate tranşa cu înţelepciune şi cunoscând, mai cu seamă, realităţile. Am primit înainte să intru în emisiune un mesaj de la o învăţătoare din Sibiu, care îmi spunea cam cum se întâmplă lucrurile în realitate în acel mediu în care mai toţi elevii pe care îi are dorm în aceeaşi cameră cu părinţii, cu fraţii lor. (…) Acolo avem într-adevăr acele mame extrem de tinere, acolo avem o lipsă de educaţie sexuală atât la nivelul elevilor, dar şi la nivelul părinţilor, pentru că, am spus, strategia aceea de educaţie parentală, lansată în anul 2018, era binevenită, nu ştiu de ce am oprit-o. Deci, este nevoie de educaţie sexuală”, a spus joi seara ministrul Educaţiei, la B1 TV, potrivit Agerpres.

Ministrul spune că nu este convins că opţionalul de educaţie sanitară este predat în mod corespunzător.

„Nu are rost să mai încercăm să mascăm lucrurile care sunt evidente, că, am văzut, a venit pandemia, le-a pus în lumina reflectoarelor pe toate acele probleme cronice pe care am încercat să le cosmetizăm şi am văzut dintr-o dată şi mai mult cât de grave sunt. N-are rost să mascăm acele probleme. Programa pentru educaţie sanitară credeţi-mă că o cunosc şi, într-adevăr, ea are toate acele lucruri necesare. A fost surprinzător chiar şi pentru mine, atunci când am analizat problema şi am ajuns la clasa a XI-a, am zis wow, deci acolo este chiar totul. Doar că este o disciplină opţională, care se numeşte altfel, care este făcută de 3-4-5-6% dintre elevi, optează pentru acea disciplină, şi care nu sunt absolut sigur că se face în toate şcolile aşa cum ar trebui să se facă de către profesori”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Educaţia sexuală în şcoli a generat din nou dezbateri aprinse în Parlament. Textul legii a fost trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Singura formaţiune care a fost de acord cu solicitările preşedintelui a fost Alianța USR PLUS. Liberalii şi reprezentanţii UDMR s-au ferit să-și exprime un punct de vedere la dezbaterile de miercuri.

România este plasată de UNICEF pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.

Preşedintele a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinților. Şeful statului atrage atenţia că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.