Cîmpeanu: Elevii aflaţi în dificultate din perspectivă socio-economică vor primi burse sociale de 200 de lei

Guvernul va aproba o hotărâre prin care toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectivă socio-economică vor beneficia de burse sociale în cuantum de 200 de lei, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„De burse socială beneficiază de la bugetul de stat absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectivă socio-economică. Este vorba, în primul rând, de provenienţa din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toţi copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilităţi, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinţi. Toate aceste categorii de elevi vor primi şi primesc – avem hotărârea de Guvern astăzi pe agendă – burse sociale într-un cuantum de 200 de lei. În anul 2020 a fost 100 de lei, înainte de anul 2020 a fost de doar câţiva lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.

Totodată, el a explicat că săptămâna viitoare ar urma să intre spre aprobare în Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă privind decontarea transportului elevilor.

„Peste aceste burse sociale, pe care, repet, le primesc toţi cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la şcoală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă despre care am discutat şi care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda şedinţei de Guvern, prin care decontarea transportului se face dublu faţă de condiţiile de până acum. Este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toţi acei elevi care locuiesc în altă localitate, care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu; o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei. Sunt aceste alocaţii forfetare pentru ca peste 100.000 de elevi să poată ajunge la şcoală. Aceste alocaţii forfetare, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă, şi avem judeţe precum Suceava şi Constanţa, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte judeţe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente şi alocaţia forfetară va putea să crească cu 50%”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a ţinut să precizeze că bursele sociale se asigură prin bugetele autorităţilor locale, de la bugetul de stat, iar transportul tuturor elevilor din România, de acasă la şcoală, se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei.

„În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu alocaţii de transport şi dacă are performanţă, poate primi, conform proiectului de hotărâre de Guvern de astăzi, şi bursă de performanţă de 500 de lei. Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică care merge la şcoală poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună. Încă o precizare, bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocaţia de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului şcolar, pentru că are ca destinaţie mersul la şcoală”, a declarat Cîmpeanu.

Crește și premiul pentru concursurile internaționale

Guvernul va aproba creşterea sumelor alocate elevilor care au obţinut premii la concursurile internaţionale, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă în cadrul ședinței de Guvern.

„Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei, recunoaşterea şi recompensarea performanţei, în acest sens reuşind să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri „, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul s-a referit, în context, la transportul şcolar al elevilor din mediul rural, îndeosebi a celor proveniţi din familii cu probleme financiare.

„La nivelul Guvernului şi în discuţiile avute în particular cu domnul ministru am solicitat ca prin măsurile pe care le luăm să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din ţara noastră dreptul la educaţie şi să facilităm, prin măsurile pe care le luăm la nivel central, împreună cu autorităţile locale – subiect pe care l-am discutat şi în întâlnirile pe care le-am avut cu mediul asociativ al autorităţilor locale – să facem în aşa fel încât să ne coordonăm efortul pentru ca să asigurăm copiilor din România accesul şi, desigur, dreptul la educaţie „, a declarat Nicolae Ciucă.

În completare, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a detaliat cu privire la valoarea premiilor elevilor medaliaţi la olimpiadele internaţionale.

„Este vorba de o creştere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaţionale sunt medaliaţi cu aur absolut, deci punctaj maxim; de 15.000 de lei medalii de aur; 12.500 de lei argint şi bronzul – 10.000 de lei”, a precizat Cîmpeanu.

El a adăugat că este vorba de „o creştere semnificativă, de asemenea, pentru olimpiadele regionale”.

„Este vorba de o creştere – mi-e greu să o calific – de la 22 de lei per elev, cât se primea, 22 de lei per elev pentru premiul I la olimpiadă naţională pe echipe. Într-o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, fiecare elev primea 22 de lei pentru premiul I la olimpiadă naţională, conform unei hotărâri de guvern din anul 2016. Prin hotărârea de Guvern de astăzi creştem la 600 de lei pe elev premiul întâi la Olimpiada Naţională, de la 22 la 600 de lei, deci inclusiv recunoaşterea valorii în concursurile naţionale este reglementată prin această hotărâre de guvern. Toate aceste premii se plătesc din bugetul Ministerului Educaţiei, sunt asumate”, a subliniat Cîmpeanu.

În context, ministrul a anunţat că pe agenda şedinţei de Guvern se află o hotărâre şi o ordonanţă de urgenţă prin care programul ‘Masă caldă’ va fi extins cu încă 50 de şcoli.

„Este un element extrem de important care vine în pregătirea Proiectului Legii educaţiei ”România educată”, în care extinderea se face nu la 300, nici la 350 de şcoli, ci, aşa cum s-a agreat în discuţiile anterioare, la un milion de elevi, cel puţin un milion de elevi în România să beneficieze de masă caldă după adoptarea acestor legi”, a mai spus Cîmpeanu.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cine este judecătorul de la Curtea de Apel din București mort...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat decesul judecătorului Luca Aurelian Marian Murgoci de la Curtea de Apel din București la doar 40 de...
Rareș Bogdan, atac devastator la adresa lui Nicușor Dan: ”O calamitate pentru Bucureşti. Este exclus să îl susținem la Primăria Capitalei”

Predicțiile lui Rareş Bogdan, PNL, pentru europarlamentare. Ce șanse le acordă...

Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, este convins că Alianţa PSD-PNL poate obține 20 de mandate de europarlamentari la redistribuire, ceea ce înseamnă o forţă...