Cinci miliarde de oameni se hrănesc cu acizi grași trans, extrem de nocivi pentru sănătate

Publicat: 24 ian. 2023, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cinci miliarde de oameni se hrănesc cu acizi grași trans, extrem de nocivi pentru sănătate
oms hepatitele B și C decese

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel globl, în prezent, 5 miliarde de persoane sunt în continuare expuse acizilor grași trans din alimente, substanțe extrem de nocive pentru sănătate.

Obiectivul era ca, la nivel global, în 2023, să se reușească eliminarea completă a acestor compuși. Un obiectiv nerealizabil deocamdată. Totuși, OMS subliniază că acizii grași trans se află în numeroase alimente produse industrial: prăjituri, biscuiți, paste tartinabile, uleiuri folosite la gătit…

Rezultatul: în fiecare an, în lume, cel puțin 500.000 de decese premature sunt puse pe seama consumului de acizi grași trans, care provoacă o boală coronariană. Acizii grași trans nu au niciun avantaj cunoscut. Ci, dimpotrivă, prezintă riscuri enorme pentru sănătate, generând costuri enorme pentru sistemele de sănătate, a declarat directorul general al OMS, dr. Thedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

În schimb, eliminarea acizilor grași trans este o măsură care înseamnă imense avantaje pentru sănătate. Mai simplu spus, acizii grași trans sunt un produs chimic toxic, care ucide și care nu ar trebui să se găsească în alimente. Este timpul să le eliminăm o dată pentru totdeauna, a mai adăugat directorul general al OMS.

Acizii grași pot fi ușor înlocuiți

Australia, Azerbaidjan, Bhutan, Ecuador, Egipt, Iran, Nepal și Republica Coreea sunt țări unde  nu s-au făcut eforturi pentru reducerea folosirii acizii grași trans. Sunt nouă țări din cele 16 care înregistrează potrivit estimărilor multe decese prin boala coronariană din cauza consumului de acizi grași trans și care nu au o politică conformă recomandărilor OMS în acest sens.

OMS încurajează producătorii de alimente să elimine din compoziția acestora acizii grași trans, care pot fi foarte ușor înlocuiți. Iar la nivel individual, OMS recomandă să consultăm etichetele produselor și să le evităm pe cât posibil pe cele care conțin ulei parțial hidrogenat sau acizi grași saturați.

Alimentele care conțin asemenea compuși toxici sunt: produse semipreparate, grăsimi pentru prăjit de uz industrial, margarina folosită în patiserie, produse de panificație preambalate, prăjituri, biscuiți, napolitane, popcorn pentru microunde, alimente prăjite, sosuri.