Cine a fost Ivan Patzaichin, campionul cu pagaia ruptă (Video)

Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23 din Delta Dunării. Şi-a petrecut copilăria pe canelele Dunării şi a urmat o carieră în kaiac-canoe după ce a văzut o transmisiune la tv cu Vicol Calabiciov şi Serghei Covaliov, doi canoişti născuți în satul său. Cei doi au câştigat titlul mondial în 1966.

În 1967, la vârsta de 18 ani, Ivan Patzaichin a plecat în Bucureşti şi s-a legitimat la Dinamo. După un an a fost inclus în lotul naţional pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City. La prima sa ediţie a JO, a câştigat aurul olimpic, alături de Serghei Covaliov.

Patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Munchen şi-a căpătat supranumele de “Campionul cu pagaia ruptă”. Mai exact, în seriile de canoe simplu 1000 de metri i s-a rupt pagaia la câţiva metri după start. Cursa a continuat, Ivan Patzaichi a vâslit cu ciotul de pagaie şi a trecut linia de finish în uralele spectatorilor.

Acesta a fost descalificat, dar a fost primit în recalificări după ce contestaţia depusă de România. S-a calificat în finală, unde s-a clasat pe primul loc, obținând al doilea aur olimpic din carieră.

În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Ivan Patzaichin a participat în probele de C1 – 500 şi 1000 de metri. Din păcate, s-a clasat pe locurile 5, respectiv 7.

S-a revanșat la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. A luat aurul în proba de C2-1000 de metri, alături de Toma Simionov şi o medalie de argint la C2-500 de metri, alături de Petre Capusta.

La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, canoist român a câştigat un aur şi un argint.

A câștigat alături de Toma Simionov în proba de C2-1000 de metri, iar în proba de C2-500 de metri s-a clasat al doilea, ca la Moscova. În total a câștigat 7 medalii la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice.

De asemenea, a participat la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale, câștigând 22 de medalii, dintre care opt de aur. După ce s-a retras din activitate, a devenit antrenor și a mai participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice.

În anul 1990, preşedintele de atunci al CIO, Juan Antonio Samaranch, i-a oferit ordinul Olimpic de argint. Cu cele 7 medalii cucerite, Ivan Patzaichin se află în primii 100 cei mai medaliaţi sportivi din istoria Jocurilor Olimpice.

Ivan Patzaichin a murit astăzi, 5 septembrie 2021, la vârsta de 71 de ani.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole