În această seară vine Moș Nicolae. Cine a fost și de ce lasă cadouri copiilor în ghetuțe

Publicat: 05 dec. 2021, 09:59, de Eva Mihai, în News , ? cititori
În această seară vine Moș Nicolae. Cine a fost și de ce lasă cadouri copiilor în ghetuțe

În această seară copiii își pregătesc ghetuțele și-l așteaptă nerăbdători pe Moș Nicolae. Puțini știu probabil că Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor și de aceea an de an tradiția este ca cei mici să primească pe 6 decembrie dulciuri și cadouri.

Cine este Sfântul Nicolae?

Sfântul Nicolae, episcop de Myra, este considerat ocrotitorul copiilor, al marinarilor, al brutarilor și al femeilor care încă nu și-au găsit sortitul.

Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie înstărită din Patara provincia Lichia, unde se află astăzi Turcia. Familia i-a oferit o educație aleasă și l-a îndrumat către cele mai înalte școli ale vremii. Inteligența, blândețea și generozitatea sunt cuvintele care-i caracterizează viața.

Sfântul Nicolae s-a născut în timpul dinastiilor împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305), în jurul anului 280.

Sfântul Nicolae a rămas orfan de mic copil și a rămas în grija unchiului său care era episcop și care de fapt i-a și arătat calea bisericească. Acesta a devenit preot, după care episcop la cetatea Myra din ținutul Lichia, unde astăzi se află localitatea Demre din Turcia.

Viața nu i-a fost tocmai ușoară și lipsită de probleme. În timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian, Sfântul Nicolae a fost întemnițat. După ce a fost eliberat, Sfântul Nicolae a revenit pe scaunul episcopal din cetatea Myrei.

Legenda lui Moș Nicolae

Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie pentru că se spune că în această zi a murit. Legenda spune că Sfântul Nicolae a moștenit după moartea părinților săi o avere impresionantă. Firea miloasă și empatică l-a făcut pe Moș Nicolae să împartă daruri către săraci.

Cu o parte din bani se spune că Sfântul Nicolae a ridicat o biserică. Pe parcursul vieții sale, Moș Nicolae a făcut nenumărate gesturi frumoase pentru cei din jur, fie ei săraci sau bogați, pentru copii, adulți, văduve, femei nemăritate și oameni aflați în impas.

Se spune că în localitatea în care trăia Moș Nicolae acesta era recunoscut pentru generozitatea sa.

Minunile lui Moș Nicolae

În timpul vieții, Moș Nicolae a făcut mai multe minuni pentru care a rămas în istorie.

Legenda spune că Sfântul Nicolae a salvat trei surori de la prostituție. Din cauza sărăciei, tatăl acestora s-a gândit să le îndemne pe tinere să se prostitueze. Moș Nicolae a auzit de intenția tatălui și, la miezul nopții, s-a dus la casa acestora și a lăsat o punguță cu bani.

Tatăl s-a mirat de banii găsiți în casă și a considerat că asta este o minune de la Dumnezeu. Fetele au fost în felul acesta salvate de la prostituție.

Tatăl a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mai mare. La scurtă vreme s-au măritat și celelalte două surori.

Autor