Cine dă faliment în asigurări? Ciolacu aruncă gaz peste foc, Ciucă cere explicații la ASF, Cîțu vrea demisii

Publicat: 09 mart. 2023, 14:30, de Cristian Matache, în News , ? cititori
Cine dă faliment în asigurări? Ciolacu aruncă gaz peste foc, Ciucă cere explicații la ASF, Cîțu vrea demisii

Fantoma City Insurance bântuie piața de asigurări. ASF a mărit tarifele RCA și amenință jucătorii din piață să nu facă excese. Din senin, Marcel Ciolacu vorbește de un faliment. Și de aici scandalul a luat amploare!

Cine dă faliment în piața de asigurări? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele multora după declarațiile de ieri făcute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat de scumpirea tarifelor RCA de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. „Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, a spus liderul PSD la Palatul Parlamentului.

Ciolacu a menţionat că vicepreşedintele ASF (Cristian Roșu, n.r.) i-a solicitat o întâlnire pe acest subiect, iar preşedintele ASF, Nicu Marcu, a fost chemat în audiență la premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă are indicii că o firmă de asigurări se îndreaptă spre un faliment şi dacă statul va face ceva pentru ca aceste poliţe să nu mai crească, Ciolacu a spus: “Ştiţi foarte bine că aceste decizii le ia ASF şi Guvernul.(…) Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate (ca o firmă fie aproape de faliment – n.r.).

Cîțu cere demisia lui Ciolacu

Această piatră aruncată în lac de către Ciolacu a fost taxată de fostul premier, Florin Cîțu. ”Șeful PSD-iștilor are datoria să le spună URGENT românilor la ce companie s-a referit când a spus că urmează un „faliment anunțat” pe piață asigurărilor din România.

Dacă are informații nu poate să-i lase pe români să cumpere polițe de asigurare la o companie despre care el știe că intră în faliment.

Astfel de declarații, din partea unui oficial cu acces la informații confidențiale, erau urmate imediat de o DEMISIE în orice țară civilizată”, a spus Cîțu.

Nicolae Ciucă i-a cerut explicații lui Nicu Marcu, de la ASF, despre soarta Euroins

Noile tarife de referință RCA care sunt mai mari și cu peste 41% față de anul trecut a provocat o undă de nemulțumiri la nivel guvernamental, iar premierul Nicolae Ciucă așteaptă acum explicații de la Nicu Marcu, președintele ASF, inclusiv despre situația financiară a Euroins, liderul RCA cu peste 2,5 milioane de contracte de asigurări auto, au declarat joi surse guvernamentale, pentru Hotnews.

”Sunt două opțiuni: fie intră în insolvență, fie să fie recapitalizată”, au declarat surse guvernamentale pentru Hotnews, despre soarta bulgarilor de la Euroins.

Nenumita companie de către Ciolacu este Euroins, companie care se află în război cu ASF. Și dintr-o dată fantoma City Insurance bântuie piața asigurărilor. Anul trecut, City Insurance a dat faliment după o politică de ani de zile de ținere jos a prețurilor RCA, fapt ce a dus la multe dereglări ale pieței dar și la amenzi date de către ASF pentru încălcarea a regulilor.

ASF amenință

Ca nu avem un nou City Insurance, ASF a modificat tarifele RCA. Astfel, tarifele de referință RCA 2023 publicate de ASF arată o creștere pentru toate categoriile de vârstă și toate capacitățile cilindrice față de cele de 2022. În piață, asta se va resimți în creșterea prețurilor asigurărilor RCA. Cel mai mult pentru asigurarea RCA vor plăti șoferii sub 30 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc). În acest caz, valoarea tarifului de referință este de 4.709 de lei pe an. La polul opus, cea mai ieftină asigurare obligatorie va fi plătită de șoferii între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu motoare sub 1200 def centimetri cubi.

Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF, a declarat că este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA și că Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA.

”Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice. Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice.

Pentru exemplificare, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie – între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani”, a spus Apostol.

Război Euroins-ASF

Bulgarii de la Eurohold, proprietarii Euroins, au început în ultima perioadă un atac masiv la adresa autorităților de suprveghere financiară din România, dezvăluind sume scurse de ordinul milioanelor de euro, arătând cu degetul către persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară care exercită presiuni etc.

Practic, Eurhold raportează un atac asupra unei companii bulgare în România. Potrivit președintelui Consiliului de Supraveghere al „Eurohold Bulgaria”, Asen Hristov, compania era sub presiunea unui grup de oameni, proprietari ai companiei City Insurance, care a dat faliment. Iar problemele dintre companii continuă de trei ani. 

„Un anume grup de oameni a reușit să creeze rapid o structură piramidală – „City”. Prin ea s-au scurs 400 de milioane de euro în 5 ani, care au dispărut. Sunt investigații în derulare. Firma a dat faliment”, a explicat Hristov în emisiunea „Bună ziua, Bulgaria”. 

„În acest timp, am primit oferte de cumpărare a acestui grup. În afară de asta, am fost supuși unor presiuni de la reprezentanții lor care lucrează pentru stat”, a adăugat el. Însă a ținut să spună că: „Nu suntem împotriva autoritatea financiară locală”, cu referire clară la ASF.

Eurohold susține că ia măsuri împotriva ASF

Eurohold Bulgaria a declarat că a luat toate măsurile operaționale și legale posibile pentru a proteja interesele acționarilor, creditorilor și investitorilor în urma a ceea ce descrie drept „un atac coordonat al angajaților autorității de supraveghere a asigurărilor din România” împotriva Euroins.

„Alături de experți interni, compania a angajat o echipă solidă de consultanți externi cu expertiză diversă și va continua eforturile de finalizare a cazului în România în conformitate cu legislația europeană”, a spus Eurohold într-un comunicat.

„Conducerea și principalii acționari ai Eurohold sunt încrezători că acțiunile întreprinse vor asigura stabilitatea financiară a companiei. Toate filialele holdingului funcționează normal”, se mai spune în sursa citată.

Compania a mai spus că în ultima perioadă de raportare (din septembrie 2022), Eurohold a înregistrat cele mai bune rezultate consolidate din istoria sa datorită performanței puternice atât a afacerilor de asigurări, cât și a celor energetice ale grupului. „

Se așteaptă ca această tendință ascendentă să continue și în trimestrele următoare. Tranzacționarea instrumentelor financiare ale companiei pe bursele bulgare și din Varșovia va continua în ritmul obișnuit al pieței”, a menționat compania.

„Conducerea Eurohold este recunoscătoare tuturor autorităților competente ale statului și instituțiilor europene responsabile care au răspuns și au luat măsuri după ce compania a raportat un atac organizat împotriva Euroins România. Conducerea companiei are sprijinul tuturor acționarilor săi majoritari și minoritari cheie, inclusiv al Băncii Europene, pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)”, a adăugat Eurohold.

Euroins România, cel mai mare asigurător de pe piața românească, ar fi ținta unei tentative de preluare ostilă , care ar putea duce la o criză de lichiditate și ar putea destabiliza piața, a anunțat în weekend mama sa din Bulgaria.

„Atacul împotriva Euroins România ar putea implica un număr de angajați de conducere de nivel superior și mediu ai departamentului de asigurări al autorității de supraveghere a autorității de reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza asigurărilor municipale. ”, a declarat Eurohold Bulgaria într-un comunicat de presă sâmbătă.

În 2021, City Insurance, cel mai mare asigurător din România la acea vreme, a intrat în faliment.

„Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele două săptămâni când a fost organizată o campanie negativă masivă prin mass-media, unii politicieni și unii oficiali ai departamentului de asigurări ale ASF. Include acțiuni și măsuri care încalcă flagrant nu numai la nivel național, ci și a legislației europene”, a adăugat Eurohold Bulgaria.

„Informațiile furnizate de companie către instituțiile relevante de stat și internaționale descriu toate acțiunile intenționate ale grupului împotriva Euroins România și scopul potențial al campaniei care ar putea consta într-o sechestrare rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate. în sectorul cu impact major”, a mai spus Eurohold în declarația sa.

Euroins, amendată de ASF

La începutul anului, ASF a declarat că a amendat compania de asigurări Euroins România cu 309.400 de lei (67.459 dolari/63.185 euro) pentru încălcarea reglementărilor privind cererile de despăgubiri și plăți. ASF a amendat Euroins România pentru că nu a transmis clienților oferte de despăgubiri sau notificări cu privire la motivele pentru care cererile de despăgubire nu au fost aprobate, precum și pentru plata cu întârziere a despăgubirilor și neplata penalităților datorate întârzierilor sau plăților parțiale, a declarat la acea vreme autoritatea de reglementare financiară.

La sfârșitul lunii septembrie 2022, Euroins România deținea o cotă de piață de 31%, lider în topul celor mai mari asigurători din țară, potrivit datelor ASF.

Euroins România face parte din Grupul de asigurări Euroins (EIG) din Bulgaria, care este o unitate a Eurohold Bulgaria. La sfârșitul anului 2022, Comisia de Supraveghere Financiară din Bulgaria a aprobat achiziția unui pachet minoritar în EIG de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Tranzacția a fost precedată de un audit detaliat și complet al poziției financiare a grupului de asigurări și a filialelor acestuia, inclusiv Euroins România.

Eurohold Bulgaria este un grup energetic și financiar lider care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Este listată la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. Eurohold deține Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, deservește peste 4 milioane de clienți în 11 țări și are peste 3.000 de angajați.

BERD a cerut o analiză a contractelor Euroins pentru reducerea cotei de piață

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționar la Euroins, a angajat o companie globală de consultanţă pentru a realiza rapid, până la finele lunii martie, o analiză actuarială independentă a contractelor de reasigurare încheiate de Euroins, astfel încât orice potenţial deficit de capital să fie cunoscut şi remediat la timp, pentru a nu mai disturba piaţa, arată directorul BERD pentru Europa Centrală şi de Sud Est, Charlotte Ruhe, într-o scrisoare transmisă marţi preşedintelui ASF, Nicu Marcu, şi ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, scrie profit.ro..

BERD anunţă ASF că sprijină conducerea Euroins în reducerea în continuare a cotei pe piaţa RCA până la 25%, după ce şi anul trecut a scăzut sub 28%, la o subţiere a portofoliului cu 250.000 de poliţe obligatorii auto.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit acţionar minoritar al Euroins în urma unui acord semnat în 2021, dar avizat de ASF anul acesta, în februarie.

Transportatorii au luat foc: BERD să plătească toate despăgubirile dacă Euroins dă faliment

„Dacă BERD face adrese la ASF, atunci să își asume că, în caz de faliment Euroins, BERD va plăti toate despăgubirile către asigurați”, a spus Vasile Ștefănescu, președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), după scumpirea RCA și cele mai noi evenimente de pe piața asigurărilor.

”Parcă vedem în oglindă aceiași pași cu falimentul City. La fel făcea și CEO-ul City, tot dădea comunicate. Și ei spuneau că își vor reduce cota. Dar Euroins trebuie să facă un singur lucru: să aducă banii, între 200 și 400 de milioane de euro, cât au nevoie ca să fie solvabili.  Euroins acum doar mută banii și dacă e vorba să plătească, ei achită doar 30% din pagubă și pentru restul trebuie să te judeci în instanță. E total incorect și e un abuz extraordinar”, a spus Ștefănescu, citat de Libertatea.

Radu Soviani: ASF este complice la fraudă şi la cartel

Radu Soviani, fost director de comunicare în ASF, susține că Autoritatea este complice la fraudă şi la cartel, după ce a refuzat să ia măsuri concrete împotriva unor companii de asigurări despre care ştia că au probleme financiare, potrivit B1TV.

„Preţul asigurărilor RCA s-a dublat, iar creşterea aceasta de 35% anunţată asigură o triplare a preţurilor asigurărilor RCA în doi ani. Ce a generat această triplare a preţurilor? Categoric, principalul vinovat este ASF care a permis unor companii infractoare cum este City Insurance să emită poliţe de asigurare ştiind cel puţin cu nouă luni înainte de a-i ridica licenţa că venea cu extrase de cont falsificate prin care City Insurance pretindea că este societatea de asigurări. Mergem mai departe şi la Euroins. A fost unul dintre beneficiarii pieţei anticoncurenţiale de asigurări care a dublat sau chiar triplat preţul RCA peste noapte, pe motiv de City Insurance. Nu are nicio legătură City Insurance cu dublarea sau triplarea pentru că acele scumpiri s-au întâmplat peste noapte, imediat după interzicerea activităţii City Insurance, nu au legătură cu daunalitatea pe care ar trebui să o calculeze ASF. Arată că această creştere stelară s-a întâmplat neconcurenţial pentru că daunele materiale au scăzut”, a spus Soviani.

Potrivit acestuia, ASF ştia de problemele de solvabilitate ale Euroins.

„Euroins este unul dintre beneficiari. Faptul că ASF doarme şi la Euroins de ani întregi în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de solvabilitate pe de o parte, iar pe de altă parte să nu plăteşti zeci de mii de dosare în instanţă asta conduce cu complicitatea ASF la scumpirea poliţelor RCA. Până la urmă Euroins tot va plăti iar daunele sau penalităţile care se adună pot să ajungă până la 70%. Daunalitatea este umflată artificial de către ASF care în loc să facă supraveghere face orice altceva.Euroins prin cea mai recentă decizie prin care şi-a cedat contractele de reasigurări în Bulgaria nu face decât să externalizeze primele stelare, duble sau triple către societăţi din Bulgaria, adică sifonarea banilor asiguraţilor, în timp ce ASF mă pune pe mine să plătesc dublu sau triplu. ASF este cauza aici. Conducerea ASF trebuie demisă de către Parlament, trebuie identificat gradul de vinovăţie în ceea ce priveşte City Insurance, în ceea ce priveşte Euroins”, a declarat Soviani.