Cine este Alina Albu, omul propus de Predoiu la șefia DIICOT

Publicat: 01 mart. 2023, 16:06, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Cine este Alina Albu, omul propus de Predoiu la șefia DIICOT
DIICOT

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a propus-o miercuri pe Alina Albu în funcția de Procuror-Șef al DIICOT, potrivit unui comunicat al ministerului. 

În data de 24.02.2023, s-au desfășurat la sediul Ministerului Justiției interviurile pentru funcția de Procuror – Șef al DIICOT. „În urma analizei candidaturilor prin prisma celor precizate mai sus, am selectat și propus pentru funcția de Procuror-Șef al DIICOT pe doamna procuror Alina Albu”, transmite Ministerul Justiției. Propunerea va fi transmisă Secției pentru Procurori a CSM astăzi 01.03.2023 pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„Procedura de interviuri publice pentru selecția propunerilor a fost introdusă inițial în practica ministrului Justiției încă din anul 2020, cu ocazia selecției precedente. Ulterior, procedura de interviuri publice a fost ridicată la rang de lege și este, în prezent, prevăzută de art.146 din Legea nr. 304/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul nr. 1105/2022 și prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022.

Interviurile au fost desfășurate în fața comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM, INM și ASE şi compusă din ministrul justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul justiţiei şi toţi membrii comisiei de interviu.

Prin comunicatul de presă din data de 27.02.2023 au fost formulate o serie de precizări și considerații prin care am mulțumit candidaților pentru asumarea responsabilității candidaturii, soliditatea dosarelor profesionale depuse, ținuta profesională înaltă a prestațiilor la interviu, dar și considerații privind optica și viziunea construirii propunerilor, plecând în primul rând de la stadiul de dezvoltare a instituțiilor respective și a nevoilor lor de modernizare în etapa următoare, raportate la caracteristicile profesionale și moral – psihologice ale fiecărui candidat, stilul lor de conducere și viziunea acestor asupra căilor de urmat mai departe în modernizarea instituțiilor, considerații pe care le reiterez. (Comunicatul din data de 27.02.2023 poate fi consultat la https://www.just.ro/comunicat-de-presa-al-ministrului-justitiei-27-02-2023/)”, arată ministerul Justiției.

Cazuri celebre instrumentate de Alina Albu

Procuroarea Alina Albu este șefa interimară a Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul Secției cu același nume a DIICOT, conduse interimar de procurorul Alex Florența. Ea lucrează în domeniul combaterii criminalității organizate din 2003, potrivit CV-ului său.

Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor. Gruparea cunoscută drept ”Academia infractorilor” a dat zeci de lovituri asupra unor magazine de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia și Italia, de unde au furat bunuri estimate la peste zece milioane de euro.

Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion.

De notat că Alina Albu a participat în 2006 la crearea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne în 2006.

Ea e cunoscută în sistemul de justiție drept un procuror ”muncitor”.

Potrivit CV-ului său, Alina Albu a absolvit Facultatea de Drept a Universității Spiru Haret (1996) și are un master în securitate judiciară la Universitatea ”Lucian Blaga” în 2010.

Conducerea PÎCCJ și DNA

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat luni propunerile pentru funcţiile de procuror general şi de procuror şef al DNA, acestea fiind Alex Florin Florenţa şi, respectiv, Marius Ionuţ Voineag. Propunerea pentru funcţia de procuror şef al DIICOT va fi anunţată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor.

Procuror şef al Serviciului teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Florenţa Alex-Florin are o vechime în funcţie de peste 15 ani. Florența a instrumentat, printre altele, dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și pe cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița, conform justnews.ro.  Un alt dosar cunoscut în care a fost implicat procurorul DIICOT este cel supranumit „Motorină CFR” , mai arată sursa citată.

Conform declarației de avere depusă în 2022 de soția sa, judecătoarea Flavia Maria Cristina Florența (Curtea de Apel Timișoara), cei doi împart două terenuri intravilane în Sibiu și Caraș-Severin (cumpărate în 2018 și 2020) și o casă de locuit în Sibiu și una de vacanță în Caraș-Severin, achiziționate în aceiași ani.

Marius Ionuț Voineag este adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul general și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT. Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu, iar la PG a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri.

Procurorul Voineag a scris în declarația sa de avere că a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.