Cine este cea de-a doua femeie care ocupă funcția de premier al Franței în ultimii 30 de ani

Președintele francez Emmanuel Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne pentru poziția de prim-ministru al Franței, lăsată liberă prin demisia lui Jean Castex.

Ea a devenit astfel a doua femeie numită în această funcție în ultimii 30 de ani. Emmanuel Macron, care a fost reales la președinția Franței în aprilie și care trebuie să demonstreze că a ascultat nemulțumirile electoratului, a anunțat de curând că vrea să desemneze un premier renumit pe zona de politici verzi și sociale. Se pare că Borne îndeplinește această calitate.

„Vom continua să acționăm fără încetare pentru francezi”

Doamnă premier, ecologie, sănătate, educație, ocuparea deplină a forței de muncă, renaștere democratică, Europa și securitate: împreună cu noul guvern, vom continua să acționăm fără încetare pentru francezi” a declarat președintele Macron imediat după desemnarea lui Borne, care ocupa postul de Ministru al Muncii, Ocupării Forței de Muncă și Incluziunii Sociale în cabinetul condus de Jean Castex, care a demisionat luni după amiaza.

În vârstă de 61 de ani, Borne este absolventă a celebrei Ecole Politechnique din Paris, pe care a absolvit-o în 1981 cu diplomă de inginer în construcții de poduri și drumuri.

A lucrat cu mai multe personalități de stânga

Apropiată de multă vreme de Partidul Socialist, Elisabeth Borne a lucrat cu mai multe personalități de stânga în timpul cât a făcut parte din cabinetele ministeriale. În anii ’90, a fost consilier al lui Lionel Jospin și Jack Lang la Ministerul Educației, iar apoi l-a urmat pe Jospin la Matignon, unde a fost responsabilă cu transporturile timp de cinci ani (1997 – 2002).

A fost, de asemenea, director general de urbanism la Primăria Parisului, sub conducerea socialistului Bertrand Delanoë, între 2008 și 2013, perioadă în care a devenit o apropiată a lui Anne Hidalgo, cea care i-a succedat în funcție.

În calitate de prefect al regiunii Poitou-Charentes, ea a cunoscut-o pe Segolène Royal, care era președintă a consiliului regional acolo și care a luat-o la Ministerul Ecologiei ca șef de cabinet între 2014 și 2015.

O femeie de stânga

Sunt o femeie de stânga. Justiția socială și egalitatea de șanse sunt bătăliile vieții mele”, a declarat Elisabeth Borne în februarie 2022 la BFMTV. Numită în guvern, ea s-a alăturat în 2020 partidului Territoires de progrès, care reunește macroniștii de stânga. Borne contestă versiunea potrivit căreia majoritatea în coaliția formată de Macron ar înclina spre dreapta. „A ajuta pe toată lumea să se emancipeze prin muncă este o valoare de stânga”, a explicat ea pentru Le Figaro.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole