Cine este eternul șmecher pensionar al UDMR din Palatul Victoria

Publicat: 08 iun. 2023, 10:30, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
<strong>Cine este eternul șmecher pensionar al UDMR din Palatul Victoria</strong>
Laszlo Borbely

Pe vremea primului cabinet Dragnea s-a creat la Palatul Victoria o sinecură pompoasă pentru UDMR doar ca să aibă o jucărie un lider controversat al maghiarilor aflat în vizorul DNA.

Premierii vin și pleacă, Laszlo Borbely rămâne

Prin Hotărârea de Guvern nr. 313 din 11 mai 2017 dată de premierul PSD de la aceea vreme Sorin Grindeanu s-a înființat la Palatul Victoria o sinecură denumită pompos Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în fruntea căreia a fost pus fostul ministru UDMR al Mediului Laszlo Borbely cercetat de DNA pentru luare de mită, dar scăpat de urmărire penală de votul deputaților. Inițial, „jucăria” lui Borbely a avut a avut doar șase posturi, dar,în 2021, cu o zi înainte de moțiunea de cenzură, fostul premier Florin Cîțu a dat un bonus neașteptat liderului de facto al UDMR, Laszlo Borbely, mărind la 20 numărul de posturi. Tot din 2017, acesta a ajuns și în Consiliul de Administrație de la SN Radiocomunicații SA. Practic, indiferent dacă UDMR a fost sau nu la guvernare, Laszlo Borbely a fost mereu în fruntea acestui departament, chiar dacă pe la Palatul Victoria s-au perindat vreo șase premieri.

Rețeta lui Borbely: Mă plimb, dar nu dau socoteală pentru banii cheltuiți

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că Laszlo Borbely sfidează pe toată lumea indiferent de bine este premier și o dovadă în acest sens este și faptul că pe site-ul departamentului nu există nicio informație despre cine conducere această sinecură și lucrează acolo. Nu există nici măcar o declarație de avere și de interese deși tot departamentul este finanțat din bani publici. De ce? Pentru că Laszlo Borbely este adevăratul lider la UDMR, chiar dacă în scripte este Hunor Kelemen, și, ca atare, PSD și PNL îl țin pe acesta ca pe un bibelou de porțelan (Cine este adevăratul lider al UDMR care negociază cu PSD dar și cu PNL). De aceea face ce vrea și nu dă socoteală nimănui. De aproape trei luni, PUTEREA a solicitat premierului Nicolae Ciucă să precizeze câte deplasări interene și externe a făcut Laszlo Borbely și câți bani publici s-au cu tocat cu „excursiile” acestuia. Abia ieri am aflat că, în

perioada 01.01.2020-04.05.2023, pensionarul Laszlo Borbely a efectuat „un număr de 31 deplasări interne în interes de serviciu, pentru care s-au alocat cheltuieli de deplasare în sumă de 4.846,47 lei și cheltuieli de transport în sumă de 16.949,38 lei”, iar „deplasările au fost în medie de 1-3 zile calendaristice”. Care este diferența dintre cheltuielile de deplasare și cele de transport? Greu de spus. Dar asta demonstrează că Laszlo Borbely a dat un răspuns la mișto fără să precizeze câți bani s-au tocat pe cazare și diurnă.

În schimb, Guvernul ne-a precizat că Laszlo Borbely a efectuat în perioada mai sus menționată „un număr de 17 deplasări externe în interes de serviciu, însumând 63 de zile, pentru care s-au alocat cheltuieli de deplasare în limita baremelor prevăzute de HG 518/1995 și cheltuieli de transport în sumă de 178.106,54  lei”. Asta înseamnă că pensionarul UDMR din fruntea acestui departament a tocat circa 40.000 de euro pe deplasări externe, dar, fără să precizeze câți bani s-au mai cheltuit cu cazarea acestuia și ce diună a încasat.    

Laszlo Borbely, mai bine remunerat decât Ciucă și Iohannis

Pe lângă jobul de Guvern remunerat lunar cu 9.734 de lei, Laszlo Borbely a fost impus, tot din 2017, și membru în Consiliul de Administrație de la SC Radiocomunicații SA de unde mai încasează lunar încă 4.400 de lei. Însă, pe lângă cele două joburi, Borbely mai beneficiază de o pensie de 6.606 de lei și de încă o indemnizație lunară de fost parlamentar de 1.825 de lei. Practic, la ora actuală, lunar, în conturile pensionarului Laszlo Borbely intră 22.565 de lei, adică mult mai mult decât orice ministru al Guvernului dar și decât premierul Nicolae Ciucă și președintele României Klaus Iohannis.