Cine este noul președinte al Ungariei

Publicat: 26 feb. 2024, 21:02, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Cine este noul președinte al Ungariei

Ungaria şi-a desemnat un nou președinte luni, în persoana lui Tamas Sulyok, jurist de profesie, în vârstă de 67 de ani.

Urmărind să depășească controversa provocată de demisia Katalinei Novak, Parlamentul de la Budapesta l-a ales Tamas Sulyok ca preşedinte. Novak a renunțat la funcție după ce a fost implicată într-un scandal legat de acordarea unei grațieri într-un caz de abuz asupra copiilor.

Tamas Sulyok este noul preşedinte al Ungariei. Acesta a fost președintele Curții Constituționale din 2016. Sulyok a jurat să preia responsabilitățile oficiale începând cu 5 martie.

Katalin Novak a făcut istorie ca prima femeie președinte al Ungariei, fiind aleasă în martie 2022.

Această schimbare vine în contextul în care Ungaria încearcă să depășească tensiunile generate de scandalul de grațiere, care a avut un impact semnificativ asupra societății ungare. Prim-ministrul Viktor Orban, confruntat cu o criză politică severă, a catalogat evenimentele drept un „coșmar”.

Alegerea lui Tamas Sulyok nu a fost primită fără critici, opoziția și mii de cetățeni exprimându-și nemulțumirea și cerând alegeri directe pentru funcția de președinte.

În pofida acestor controverse, premierul Viktor Orban speră că noua conducere va contribui la restabilirea unității naționale, grav afectată în ultima perioadă.

În plus, acesta a promis măsuri stricte pentru consolidarea legislației privind protecția copiilor, inclusiv implementarea unor teste riguroase pentru cei care lucrează cu minorii, pentru a le evalua stilul de viață și aptitudinile psihologice.