Cine este vinovat pentru criza de sânge din spitalele românești

Publicat: 14 sept. 2023, 10:00, de Alice Gherman, în Ultimă oră , ? cititori
Cine este vinovat pentru criza de sânge din spitalele românești

Donarea de sânge, în ciuda tuturor campaniilor de promovare, rămâne marea problemă a sistemului medical românesc. Ziarul Puterea.ro a discutat cu dna Antoaneta Bugner, președintele Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge, care ne-a lămurit cum s-ar putea rezolva problema.

Criza de sânge din spitalele românești pare o saga fără sfârșit, oricât de multe campanii s-ar derula în favoarea donării. Între timp, pacienții mor cu zile din cauza unei lipse acute de sânge. Antoaneta Bugner, președintele Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge, arată cu degetul spre Ministerul Sănătății: „Ministerul nu înțelege să dea o sumă de bani mai mare centrelor de transfuzie, în așa fel încât acestea să plătească personalul medical să vină să lucreze sâmbăta și duminica. Aceasta e marea cauză pentru care nu există sânge. Oamenii vin cu greu în timpul săptămânii, fiindcă, să ne înțelegem, patronilor nu le place să dea zi liberă angajaților pentru donarea de sânge. Parțial, motivele lor economice sunt de înțeles. Ce te faci dacă din zece angajați cinci se duc să doneze și vor zi liberă? Pierzi bani, nu? De aceea, în străinătate se donează sânge ori dimineața foarte devreme, ori în pauzele de la prânz sau seara, după serviciu, dar mai ales sâmbăta și duminica. O să spuneți că și noi avem echipe mobile care merg la firme în pauza de masă, pentru a colecta sânge. Da, numai că noi avem o echipă de patru doctori, din care dacă trimitem unul pe teren mai rămân trei medici care se descurcă greu cu oamenii veniți la donare în centrele de transfuzie. Nu poți dona sânge fără consultare medicală prealabilă. Or dacă omul stă numai la consultație 2 ore, nu îți mai vine altă dată să mai doneze, corect?”

Oferirea de bani în schimbul donării de sânge nu este o soluție

Antoaneta Bugner reproșează oficialităților ”osificarea în sistem” și lipsa de viziune, faptul că nu se mai fac angajări în acest scop. Acordarea de bani pentru donare nu reprezintă o soluție, fiindcă va scădea calitatea donatorilor. ”Când omul îți vine pentru bani, va ascunde anumite boli sau comportamente care contaminează sângele. Mă refer la faptul că, dintr-un interes financiar, omul nu va recunoaște în chestionarul pe care îl completează, de pildă, că a fost de curând la stomatolog, că a făcut recent un tatuaj sau un piercing sau că a făcut sex neprotejat. Ori, dacă, de pildă, persoana respectivă a contractat HIV, în urma uneia dintre situațiile de mai sus, boala nu iese imediat la analize, chiar dacă noi le facem cu rigurozitate. Boala apare abia după șase săptămâni, de aceea e foarte important ca omul să fie cinstit. Când îți recunoaște cinstit ca s-a aflat în unul dintre cazurile de mai sus, în chestionar, îl oprești de la donare, îl chemi peste șase săptămâni, îi faci analize, dacă iese negativ poate dona, dacă e pozitiv îl trimiți la tratament. Or, dacă omul vine doar pentru bani, mai este el cinstit? De aceea noi, la fundație, încercăm să compensăm donarea de sânge prin gentuțe, eșarfe, mici excursii, chestii atractive, dar nu bani. Avem responsabilitate atât pentru donatori, cât și pentru primitori”, mai spune Antoaneta Bugner.