Cine sunt laureaţii Praemium Imperiale sau „Nobelul artelor”

Fotograful franco-brazilian Sebastiao Salgado, celebru pentru imaginile sale alb-negru, şi violoncelistul american Yo-Yo Ma se numără printre laureaţii celei de-a 32-a ediţii a Praemium Imperiale, supranumit „Nobelul artelor”.

Potrivit AFP, acest premiu prestigios, al cărui palmares a fost anunţat marţi la Paris, a fost creat în 1988 de Japan Art Association. Fiecare laureat primeşte suma de 15 milioane de yeni (circa 115.000 de euro) în cadrul unei ceremonii desfăşurate în mod tradiţional în octombrie la Tokyo din partea prinţului Hitachi, fratele mai mic al împăratului Akihito.

Din cauza crizei sanitare, ceremonia nu va avea loc anul acesta. Sebastiao Salgado, în vârstă de 77 de ani, a fost premiat în categoria pictură, pentru imaginile prin care redă cu un mare simţ estetic condiţia persoanelor defavorizate şi degradarea mediului înconjurător. Cel mai recent proiect al artistului, ”Amazonia”, este rodul unei explorări pe o durată de şapte ani a ecosistemului amazonian şi a vieţii comunităţilor sale autohtone.

Listă cu laureați de calibru

Pe lista laureaţilor se mai află şi sculptorul american James Turrell, care utilizează spaţiul şi lumina asemenea unor mijloace de expresie, arhitectul australian Glenn Murcutt, creatorul unor case moderniste care se integrează în mediul rural (Pritzker 2002), şi virtuosul violoncelist Yo-Yo Ma.

Considerat unul dintre cei mai prestigioşi muzicieni ai generaţiei sale, muzicianul american, născut din părinţi chinezi stabiliţi la Paris, a înregistrat peste 100 de albume şi a fost recompensat cu numeroase distincţii, printre care 18 premii Grammy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole