Cine sunt „oamenii obișnuiți” care au fondat partidul lui Liviu Dragnea. Ce premise de succes are Alianța pentru Patrie

Publicat: 21 sept. 2021, 13:29, de Mihaela Verdes, în News , ? cititori
Cine sunt
Liviu Dragnea_INQUAM_Photos_George_Calin

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că se va implica în dezvoltarea noului partid Alianța pentru Patrie. „Născut din lacrimi, din deznădejde și din suferință”, de patru „oameni obișnuiți”, a accentuat Dragnea duminică, 19 septembrie. Conform datelor înregistrate la tribunal, cei patru nu sunt atât de „obișnuiți”: Valentin Păduroiu, Marin Gheniu, Mariana Gheniu și Anca Maria Loghin.

Valentin Păduroiu a fost deputat PRM, trecut în tabăra PSD. Ulterior, acesta a lucrat la Secretariatul General al social-democraților, unde a fost director de cabinet. De curând s-a reorientat către fondarea noului partid.

Totodată, Păduroiu figurează și ca membru în Consiliul de Administrație al Poștei Române pe lista din 2018.

Valentin Păduroiu, sursa Facebook
Valentin Păduroiu, sursa Facebook

Averea lui Valentin Păduroiu

Conform declarației de avere de la acea dată, acesta deține două terenuri, două case de locuit, un apartament, trei autovehicule și o motocicletă din 1987.

 În document nu figurează niciun cont bancar, deși la venituri figurează și Senatul României, semn că Păduroiu își ține banii la saltea.

Valentin Păduroiu este prieten cu Codrin Ștefănescu de pe vremea când era deputat PRM, arăta într-o investigație jurnalistul Cătălin Tolontan în 2018.

Ani mai târziu, Ștefănescu îl recompensează pe Păduroiu cu o funcție la Consiliului de monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Conform investigației, Păduroiu nu venea la sediul Consiliului, ci își petrecea timpul la sediul PSD din Kiseleff.

Ce spun specialiștii despre succesul noii formațiuni politice

Succesul Alianței pentru Patrie va depinde într-o măsură și de viitoarea structură guvernamentală și parlamentară. Aceasta se va forma după congresele USR PLUS și PNL, explică analistul politic Radu Delicote.

 Formațiunea lui Dragnea nu are aceeași mașinărie de comunicare cum există la PSD, PNL, USR PLUS sau chiar AUR, adaugă analistul.

Sociologul Mircea Kivu crede că inițiativa fostului președinte PSD este sortită eșecului. „Liviu Dragnea nu are decât trecut. Implicit, nici partidul ăsta nu are niciun viitor. Nu mai există viitorul lui Dragnea. S-a terminat, gata”, a afirmat sociologul.

Dragnea crede într-un partid ”fără compromisuri interne”

Liviu Dragnea spunea că „simte nevoia să sprijine apariţia unui nou partid, un partid care să nu mai fie măcinat de compromisuri interne, de oameni care n-au curaj, de acoperiţi, de oameni infiltraţi, de tot felul de interese împletite care până la urmă care distrug un partid sau îl lasă acolo unde trebuie să fie, 20%, ca să fie mai multe”.

Dragnea a fost de acord să sprijine partidul cu „toată experiența mea politică” și a început să facă demersuri în justiție, pentru a se lămuri dacă poate sau nu să activeze politic.