Cine sunt vinovații pentru scumpirea polițelor RCA

Profesorul de economie Cristian Păun face o analiză la sânge a situației actuale de pe piața asigurărilor și spune cine se face vinovat de creșterea tarifelor polițelor RCA.

Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) ar urma să fie chiar cu peste 40% mai scumpe, pe cel mai riscat segment al pieței – tinerii cu mașini puternice -, conform celor mai recente tarife de referință date publicității de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

O dată cu noile tarife, s-a terminat și cu RCA mai ieftin de 1.000 de lei, pentru că cel mai mic tarif de referinţă, de 1.006 lei, se află la categoria de vârstă 51-60 de ani pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 cmc.

Reprezentanții autorității de reglementare avertizează companiile să nu impună tarife exagerate, asta după ce acestea au crescut exponențial ca urmare a retragerii autorizației de funcționare, în toamna anului 2021, și apoi a falimentului societății City Insurance.

Conform profesorului de economie Cristian Păun, polițele RCA sunt pe cale să explodeze. Cauzele sunt multiple și greu de surmontat prin măsuri pe termen scurt și foarte scurt. De pe azi, pe mâine, din păcate, nu se mai poate face mare lucru.

De ce s-a ajuns aici?

Păun spune că motivele sunt legate de toate părțile din piață:

Asiguratorii: sunt puțini, piața este împărțită între câțiva jucători mari care pun presiune pe toți mereu, mai ales pe stat, cu un potențial faliment (”too big to fail”), falimentul unor asiguratori, despăgubiri cu dificultate și cu întârziere, lichiditate scăzută în piață pentru asiguratori;

Service-urile care repară mașinile: se confruntă cu o inflație enormă pe componente și piese de schimb (de 3 ori mai mare ca inflația la nivelul consumului final), salariul minim crescut, fiscalitate crescută la început de an, calitatea serviciilor problematică.

Asigurații: Comportamentul multor asigurați este adesea păgubos. Pentru orice zgârietură în trafic se invocă polița RCA a ”vinovatului” și se deschid dosare de daună în care se comandă lucrări de reparații de amploare pentru mașini scumpe, cu devize pe măsură. Verificarea devizelor, verificarea autenticității evenimentelor din trafic, verificarea modului în care repară și constată daune suplimentare service-urilor de către asiguratori mai trebuie încă îmbunătățite semnificativ. Hazardul moral aici este în continuare imens și costisitor.

Reglementatorii: poartă și ei o parte importantă din vină. Ei trebuie să păstorească acest sistem de asigurare care, prin natura lui (este o asigurare obligatorie), este puternic legat de stat. Din afară sistemul RCA din România pare scăpat de sub orice control. Pare un sistem în care asiguratorii pot face ce doresc ei, service-urile pot face și ele ce doresc fără să fie foarte mult deranjate, în care înțelegerile dintre asiguratori și service-uri sunt mereu în dauna proprietarilor. Să nu mai vorbim de faptul că mulți au câte o mașină pentru fiecare membru al familiei și nu optimizează acest lucru.

Statul: am separat acest responsabil de reglementator pentru că o mare parte din vina statului vine de la calitatea precară a infrastructurii și a lipsei de investiții și de dezvoltare care să țină cont de creșterea impresionantă a volumului de trafic și de mașini din trafic. Fără o infrastructură adecvată, mai ales în jurul metropolelor mari, accidentele vor rămâne multe și costisitoare pentru sistemul de asigurări. Centura Bucureștiului, de exemplu, înseamnă enorm pentru sistemul de asigurări. Calitatea lucrărilor de reparații este și ea importantă. Aici statul ar trebui să își facă treaba și mai mult decât o face în momentul de față.

Consecința acestor lucruri este creșterea continuă a poliței RCA. De la an la an, apar noi tarife care devin tot mai prohibitive, susține Păun.

”Evident, într-un astfel de context, politicianul ne propune soluția clasică de rezolvare a problemei: PLAFONAREA PREȚULUI RCA! Ea va avea însă consecințe adverse și va adânci și mai mult problemele, în loc să le rezolve”, a mai spus profesorul de economie.

Se plafonează tarifele RCA

Ieri seară, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a transmis că autoritatea pe care o reprezintă pune din nou plafonarea tarifelor RCA pe masă, după ce ultima tentativă de acest fel a rămas îngropată în sertarul decidenţilor.

„În vederea protecţiei consumatorilor, ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA”, a scris Daniel Apostol pe grupul jurnaliştilor acreditaţi la ASF.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ligia Deca

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025, începe pe...

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025 începe pe data de 27 mai,  a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, pe Facebook. ”Am anunțat,...
Robert Negoiță: Să se desființeze Primăria Generală a Capitalei

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță: „N-am nimic de împărțit cu primarul...

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, face o serie de precizări după incidentul care a avut loc, luni, în sectorul condus de el, când Poliția...