Cine verifică cum se dau sporurile la bugetari? „Dialogurile Puterii” cere să fie publice rezultatele controalelor

Publicat: 29 nov. 2023, 19:00, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Cine verifică cum se dau sporurile la bugetari?  „Dialogurile Puterii” cere să fie publice rezultatele controalelor

Munca la stat presupune și o serie de bonusuri, sporuri, premii, care completează veniturile salariaților, care se califică pentru aceste beneficii. La Dialogurile Puterii vă dezvăluim, împreună cu avocatul Augustin Drăghiceanu Babaneacșa, care este instituția care verifică modul în care sunt ele acordate.   

“Cred că cea mai mare problemă nu este faptul că ele se acordă, ci modul în care se acordă. Cine stă să analizeze noțiunea de excelență? Cum putem noi să cuantificăm un premiu de excelență ca rezultat al unei activități bugetare care prin ea însăși, presupune ca cel care o administrează să fie un profesionist și să aibă un rezultat de care să se bucure acea instituție. Ce înseamnă excelență?”, spune Augustin Drăghiceanu Babaneacșa.

Cea care face verificările este Curtea de Conturi, însă, aceasta a făcut publice destul de puține informații cu privire la rezultatele controalelor.

„Este o primă întrebare la care probabil ar trebui să ne răspundă chiar Curtea de Conturi, care face verificările la fiecare instituție, respectiv analizează modul în care se cheltuiesc banii de la buget, pentru că sunt convins că anumiți funcționari cu adevărat merită anumite premii sau indemnizații sau sporuri, fie că vorbim de condiții vătămătoare, condiții de risc, risc de îmbolnăvire, nu știu, sănătate publică, cei care trăiesc sau care lucrează în anumite locuri greu accesibile și așa mai departe. De aici, extrapolând, putem ajunge la sporuri care să ne surprindă foarte tare și probabil fără să poată fi explicat modul concret în care se acordă”, a mai afirmat Augustin Drăghiceanu Babaneacșa.

Un lucru este cert, însă: apar inechități și vorbim chiar de discriminare față de unii angajați care fac același lucru în alte instituții de stat și care n-au văzut niciodată astfel de premii și nici nu vor avea ocazia. Doar un exemplu: anumiți angajați de la Finanțe primesc spor de periculozitate care ajunge și la 4.000 de lei.

Nu ratați ultimul episod al Dialogurilor Puterii, unde analizăm tot ceea ce înseamnă sporuri, premii, indemnizații și premii excepționale primite de angajații de la stat.