Ciocniri violente între sârbi și forțele NATO în Kosovo

Membri ai Forței Internaționale de Securitate (KFOR) conduse de NATO au atacat luni sârbii care protestau în fața clădirii administrative din municipalitatea Zvecan, în provincia autonomă Kosovo-Metohija, notează ziarul Vecernje Novosti. Pe de altă parte, autoritățile din Kosovo acuză organizațiile sârbești că au atacat forțele KFOR, poliția și jurnaliștii.


Potrivit ziarului, sârbii protestau pașnic în fața clădirii administrative, care a fost ocupată de Poliția Specială din Pristina la 26 mai. KFOR a sosit luni în municipalitate. Publicația subliniază că ofițerii NATO le-au cerut oamenilor să se îndepărteze de clădire, după care vicepreședintele partidului Serbian List, Igor Simic, le-a cerut protestatarilor să se așeze pe jos cu mâinile ridicate pentru a arăta că sunt neînarmați și că protestul este pașnic. KFOR l-a târât apoi pe Simic în interiorul cordonului lor.

Mai mult de 30 de grenade paralizante și gaze lacrimogene au fost apoi aruncate în mulțime, relatează Vecernje Novosti. Doi sârbi au fost răniți în urma incidentului. Medicii îi tratează în prezent pe răniți. Publicația relatează că s-au auzit focuri de armă din partea poliției din Pristina, cel mai probabil gloanțe de cauciuc.

Președintele Kosovo denunță violența sârbilor

Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a condamnat acțiunile sârbilor din nordul țării, unde aceștia sunt acuzați că au atacat poliția kosovară, soldații KFOR și jurnaliștii.

Osmani a declarat că aceste acte de violență inacceptabile trebuie pedepsite, potrivit ei, de toată lumea, relatează Klankosova.tv.

„Structuri ilegale sârbești transformate în bande criminale au atacat poliția din Kosovo, soldații KFOR și jurnaliștii”, a scris Osmani.

„Aceste acte de violență inacceptabile trebuie condamnate de toți. Cei care pun în aplicare ordinele lui Vučić pentru destabilizarea nordului Kosovo, trebuie să răspundă în fața justiției”.

În imaginile de pe rețelele de socializare se pot observa militari din forțele KFOR răniți, pe străzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...