Ciolacu: ”Am văzut îngrijorarea Rusiei cu privire la autostrada Moldovei, eu mă bucur că rămânem consecvenți”

Publicat: 25 mai 2024, 14:18, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Ciolacu: ”Am văzut îngrijorarea Rusiei cu privire la autostrada Moldovei, eu mă bucur că rămânem consecvenți”
sursa: google

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că este bucuros de îngrijorarea Rusiei legată de faptul că în România se lucrează non-stop pe autostrada Moldovei.

„Am văzut astăzi, de dimineaţă, o îngrijorare a Rusiei că lucrează o companie cu 3.000 de angajaţi pe autostrada Moldovei şi o îngrijorare mare a administraţiei ruseşti, de ce în acest moment o companie, aceeaşi care lucrează şi aici (pe autostrada A1, între Margina şi Holdea – n.r.), lucrează cu 3.000 de angajaţi, 24 de ore din 24 pe Autostrada Moldovei. Dânşii sunt îngrijoraţi, eu mă bucur că ne ţinem de cuvânt şi facem autostrada Moldovei”, a afirmat, sâmbătă, Marcel Ciolacu.

Strategii militari ruși de la canalul Telegram/Rybar susțin, fără a oferi surse verificabile, că în România se lucrează rapid la construirea unei autostrăzi de la granița cu Ucraina până la portul Constanța. Această autostradă, denumită Autostrada Moldovei, ar urma să ofere o rută alternativă, ocolind traseul prin Polonia, Ungaria și Slovacia.

„Construcția traseului se desfășoară în regim de urgență: aproximativ 3.000 de muncitori și sute de vehicule lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, lucrărle urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, scrie Telegram/Rybar.

Din perspectiva analiștilor militari ruși, această rută are două obiective care îngrijorează Kremlinul.

Potrivit acestora, primul obiectiv ar fi transformarea României într-un important centru logistic al NATO, sub pretextul extinderii capacității de transport pentru cerealele din Ucraina. Al doilea obiectiv este perceput ca o încercare de „absorbție a Moldovei”.

„Autoritățile române au declarat că exportul de mărfuri ucrainene a crescut deja cu 50%, iar polonezii riscă astfel să-și piardă statutul de cel mai mare punct de tranzit pentru Ucraina. Dar e logic, nu este greu să se ia locul polonezilor, din moment ce toate punctele majore de tranzit cu Polonia rămân blocate, în afară de Medyka-Shegini , care are un debit redus”, scrie Telegram/Rybar.