Ciolacu propune reorganizarea administrativă: Comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori

Publicat: 30 sept. 2023, 10:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Ciolacu propune reorganizarea administrativă: Comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a adus în discuție o propunere de reorganizare administrativă menită să eficientizeze structura administrativă a României. Planul său vizează comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori, transformând primarii acestor comune desființate în viceprimari ai localităților mai mari care le înghit. Marcel Ciolacu susține că aceste măsuri ar putea intra în vigoare la următoarele alegeri.

Reorganizarea, nu desființarea

Liderul PSD a clarificat că nu propune desființarea comunelor, ci comasarea lor pentru a forma comunități administrative mai eficiente. „Se comasează. Nu le desființăm, nu dăm cu Napalm, nu suntem în războiul din Vietnam. Găsim o soluție prin care primarul comunei desființate poate deveni viceprimar în comuna limitrofă care este mai mare, astfel, creându-se o comunitate mai puternică și coerentă. Acest lucru implică găsirea pârghiilor administrative corecte”, a explicat Marcel Ciolacu.

Implementarea la următoarele alegeri

Ciolacu susține că astfel de măsuri ar trebui adoptate cu cel puțin un an înainte de alegeri sau implementate în timpul alegerilor viitoare. „Toate măsurile administrative trebuie luate cu un an de zile înainte de alegeri. Nu vorbim de reorganizarea administrativă pentru a face organizarea pe regiuni, cum ar fi fost normal la timpul potrivit, dar dacă se iau astfel de măsuri, trebuie să fie cu un an înainte. Nu este de neglijat nici să le luăm aceste măsuri și să le punem în aplicare la următoarele alegeri. Cred că este o abordare corectă și predictibilă pentru toată lumea”, a subliniat liderul PSD.

Context și solicitări

Această inițiativă vine în contextul în care mai multe organizații importante, printre care și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cer autorităților o reorganizare teritorial-administrativă a țării. Aceste organizații propun reducerea numărului de județe de la 41 la 15 și redefinirea noțiunii de comună și oraș în funcție de numărul de locuitori. De asemenea, se solicită regruparea tuturor instituțiilor publice deconcentrate sub această nouă structură administrativă.