Cîțu: În România sunt în jur de 600 de companii cu acționari legați de Rusia și de oligarhii din jurul lui Putin

Publicat: 28 feb. 2022, 14:45, de Puterea.ro, în Business , ? cititori
Cîțu: În România sunt în jur de 600 de companii cu acționari legați de Rusia și de oligarhii din jurul lui Putin

România trebuie neapărat să implementeze sancțiunile impuse Rusiei la nivel european. În țara noastră „sunt în jur de 600 companii cu acționari legați de Rusia, legați de oligarhi din jurul lui Putin”, a declarat fostul premier, Florin Cîțu.

„Trebuie neapărat să punem sancțiuni și să implementăm sancțiunile care au fost impuse la nivel european pentru toate companiile care au legătură cu Rusia. În România, din ce știu eu, sunt în jur de șase companii cu acționari legați de Rusia, legați de oligarhi din jurul lui Putin și, aici, vă dați seama că acestea o să fie costuri pentru economie și de aceea ar fi fost bine să fie o economie mai puternică”, a precizat Florin Cîțu, într-un interviu acordat RFI.

Președintele PNL Florin Cîțu susține că este necesar ca Guvernul să facă o analiză urgentă a celor peste 600 de companii cu acționariat rusesc din România.

„Este urgent ca guvernul, sper că a și început acest lucru, dacă nu trebuie să înceapă urgent, analiza celor peste 600 de companii care sunt cu acționariat rusesc în România. Eu am cerut acest lucru de săptămâna trecută, sper să se întâmple ceva. Și decizia cu banca (…) este doar una, de fapt, ele sunt două și este inadmisibil ca la nivelul Guvernului să mai uităm că avem o bancă și să nu începem demersul ca să ieșim și din acea Bancă rusească, deci sunt două bănci din care trebuie să ieșim”, a spus luni Florin Cîțu.

Cîțu: Ministrul Finanțelor are datoria să analizeze firmele rusești

„Să vă dau un exemplu, România a trimis ajutoare către Ucraina de 3 milioane de euro. Haideți să ne uităm ce ajutoare de stat dăm acestor oligarhi, în acest moment, sute de milioane de euro. Nu este normal acest lucru, trebuie să oprim acest lucru. Mai bine dădeam banii către ajutoare către Ucraina, decât să dăm banii către oligarhii ruși. Aici, o analiză trebuie făcută rapid, urgent. Trebuie văzut și Ministerul de Finanțe are această datorie, Guvernul are această datorie. În același timp, aceste resurse pot să fie folosite pentru a-i ajuta pe refugiați în România și o să vedeți că o să avem nevoie de resurse în perioada următoare”, a mai spus liderul PNL.

Cîțu spune că România, ca membră a Uniunii Europene, are datoria să implementeze „la virgulă” sancțiunile impuse de Comisia Europeană: „Eu aș spune, noi având o istorie mai veche cu Rusia, să ne uităm să anticipăm. Pentru că asta am spus săptămâna trecută, dacă vă aduceți aminte, v-am spus că nu ajung aceste sancțiuni și România ar trebui să anticipeze și să vină cu ele mai devreme. Ar trebui să avem o celulă de criză în care să anticipăm astfel de sancțiuni, pentru că vedeți, ele vin în valuri. (…) Nu ne putem permite să fim singura țară din Uniunea Europeană care să spună că nu poate să implementeze sancțiuni pentru că are o situație dificilă. Așa ceva este inadmisibil, trebuie să fim acolo și trebuie să fim, nu neapărat solidar, dar nu trebuie să susținem din banii și din taxele românilor, nu trebuie să susținem această ofensivă”.

Care sunt cele mai importante companii rusești în România

Printre cele mai importante companii rusești care activează în România, se numără Lukoil, unul dintre cei mai importanți jucători din piața petrolieră din România.

O altă companie rusească este Alro Slatina, care, chiar dacă are sediul central la Amsterdam, este deținută de miliardarul rus Vitali Matsitski.

Tot la Slatina este și compania TMK Artrom Slatina, specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, este o companie controlată de miliardarul rus Dimitri Pumpianski. Aceasta avea în 2020 peste 1 miliard de lei cifră de afaceri și 1.444 de angajați în România.

Tot din domeniul petrolier este și NIS Petrol, filiala locală a grupului petrolier sârbesc NIS A.D. Novi Sad, dar controlat de rușii de la Gazprom. Gazpromneft Marine Bunker LLC este companie membră a grupului rus Gazprom Neft care deține peste 56% din acțiunile NIS, iar aproape 30% aparțin statului sârb. Începând cu 2020, Guvernul Federației Ruse controla peste 50% din acțiunile companiei de gaze Gazprom, potrivit datelor Statista.

Alte companii rusești cunoscute sunt Cerva Group, XM Textiles sau Standart Park România. Lista cu companiile rusești care activează în România o găsiți AICI.