Cîțu, sceptic cu privire la perspectiva de creștere economică. Motivul pentru care crede că inflația mai crește

Publicat: 16 mai 2022, 15:14, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Cîțu, sceptic cu privire la perspectiva de creștere economică. Motivul pentru care crede că inflația mai crește

Florin Cîţu susține că din aprilie este posibil să fie reduse cheltuielile de investiţii, ceea ce ar reduce  perspectiva de creştere economică.

„Avem un cadru fiscal, bugetar, pe care l-am aprobat la începutul anului, cu un deficit de 5,8%. Dacă vom depăşi acest deficit, vă spun, vă garantez că inflaţia va fi şi mai mare”, a declarat luni Cîțu.

Despre regimul de compensare, Florin Cîţu a spus că acesta poate fi păstrat atâta vreme cât pe păstrezi în buget şi în deficitul de 5,8%.

„Eu am alta teamă, şi sper să nu vină date care să îmi confirme acest lucru. Mie îmi este teamă că în aprilie deja au început să taie cheltuielile de investiţii, şi atunci vă spun că nu vom avea perspective de creştere economică”, a spus Florin Cîţu.

În opinia acestuia, „liberalii susţin şi lucruri cu care el nu este de acord, dar asta înseamnă să fie un partid viu”.

„Avem un cadru fiscal, bugetar, pe care l-am aprobat la începutul anului, cu un deficit de 5,8%. Dacă vom depăşi acest deficit, vă spun, vă garantez că inflaţia va fi şi mai mare”, a mai afirmat el.

Conform fostului premier și ministru al Finanțelor, pentru a nu majora taxele, sunt trei reforme care trebuie implementate, şi anume reforma pensiilor, reforma salarizării şi reforma administraţiei publice, reforme care se regăsesc în PNRR.

„Toate acestea pot face un stat mai suplu, cu cheltuieli mai mici şi în acelaşi timp, în PNRR are bani gratis, granturi şi împrumuturi la dobândă zero, doar că ele sunt legate de reforme, faci reforme, iei banii, nu faci reforme nu iei banii. Asta pentru mine e puţin bizar, că ne împrumutăm la dobânzi de 8,5%, enorm când ai bani gratis în PNRR”, a mai spus el.