City Insurance este oficial în insolvență. Retragerea autorizației de funcționare, publicată în Monitorul Oficial

Publicat: 27 sept. 2021, 17:52, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
City Insurance este oficial în insolvență. Retragerea autorizației de funcționare, publicată în Monitorul Oficial
City Insurance (Inquam Photos / Octav Ganea)

Retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare – reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia au devenit oficiale, luni, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.

City Insurance are la dispoziție un termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei în care poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti. Contestaţia nu suspendă, însă, pe timpul soluţionării, executarea măsurilor.

Tot în termen de o lună de la data publicării deciziei, societatea are obligația de a preda la Fondul de garantare a asiguraţilor evidenţa contractelor de asigurare în vigoare la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii, precum și evidenţa completă a dosarelor de daună. Decizia vizează și evidenţele tehnico – operative şi contabile aferente contractelor şi dosarelor în vederea publicării listei potenţialilor creditori de asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la Fondul de garantare a asiguraţilor.

În același timp, a fost dispusă și prelungirea duratei mandatului administratorului temporar numai pentru a se asigura de către societate predarea evidenţelor menţionate.

Competențele Fondului de Garantare

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o OUG prin care Fondul de Garantare a Asiguraților poate să efectueze plăți către creditorii de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere licenţei de funcţionare a asiguratorului.

Fondul de Garantare are şi competenţa de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenţilor, în cazul daunelor avizate la asiguratori înainte de data retragerii autorizaţiei de funcţionare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de dauna, precum şi de a efectua constatari suplimentare pentru dosarele deja deschise de asiguratori.

După cum se știe, Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis, recent, retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piaţă de 17% din întreaga piață, dar cu o cotă mult mai mare pe piața asigurărilor RCA, de 45%.