City Insurance, pe urmele Astra Asigurări. O gaură financiară de 845 milioane lei și conturi fictive arătate ASF

Un raport al Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că societatea de asigurări City Insurance are un deficit de capital de 845 milioane lei, ceea ce înseamnă că indicatorul de lichiditate este de doar 0,16, mult sub minimul legal de 1.

ASF mai arată în raport că City a prezentat extrase de cont cu sume mari de bani care nu erau reale, prin urmare nu dispunea de lichiditățile pe care pretindea ca le are, după cum scrie și Economica.net.

Societatea a raportat către ASF că deține în conturi sume importante, venite de la acționarul majoritar sub forma unor împrumuturi subordonate purtătoare de dobânzi. „Valoarea raportată la data de 31.12.2020este în cuantum de 365.205.000 lei. Potrivit informațiilor transmise de societate, aceste lichidități provin din împrumuturi subordonate din partea acționarului majoritar Vivendi International — S.R.L. (acordate în tranșe începând cu anul 2017), purtătoare de dobândă, în cuantum cumulat de 75 milioane euro la data de 31.12.2020”, se aratî în raportul ASF.

City Insurance a mai anunțat în 2016 un parteneriat cu un investitor olandez, Max Roessler, care ar fi trebuit să vină cu un aport de capital. Dar a dispărut la scurt timp din parteneriat, iar City a anunțat că a realizat o majorare de capital de 50 milioane euro, bani care se aflau într-un cont din Elveția. ASF constată acum că acel cont nu există.

„Cu scrisoarea din data de 20.04.2021, înregistrată la A.S.F.cu RG nr. 13.639/28.04.2021 și VPA nr. 3.246/28.04.2021autoritatea de supraveghere din statul de origine a comunicat A.S.F. că în evidențele societății bancare nu a fost identificat contul menționat în documentele prezentate de asigurător, cont care apare pe extrasele de cont pe care societatea le-a pus la dispoziția A.S.F., și că între societatea bancară și Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance — S.A. nu există relații contractuale. Totodată s-a comunicat faptul că toate confirmările de sold emise de către bancă au două semnături, nu numai una, așa cum sunt cele prezentate de către societate”, notează ASF.

„Cu privire la primul raport de control permanent s-a constatat că fondurile proprii eligibile care acoperă MCR și SCR,pentru data de referință 31.12.2020, au scăzut considerabil, ca urmare a ajustărilor făcute de autoritate, pe baza informațiilor referitoare la lipsa contului în care era deținut disponibilul din societatea bancară. Prin Raportul de control permanent nr. SA-DG3.764/04.05.2021 s-a adus la cunoștința domnului Renato Szilagyi, președinte directorat, că autoritatea a luat act de faptul că în evidențele societății bancare nu a fost identificat contul bancar care apare pe extrasele de cont și pe care societatea le-a pus la dispoziția A.S.F., iar între această societate bancară și Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance — S.A. nu există relații contractuale. Totodată, prin raport s-a comunicat că drept urmare a ajustărilor efectuate, la data de 31.12.2020 societatea nu mai deține suficiente fonduri proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința minimă de capital (MCR)”, se mai arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...