Ciucă: Actualizarea de către Comisia Europeană a Acordului de parteneriat – un semnal de susţinere a priorităţilor României

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, luni, decizia Comisiei Europene de actualizare a Acordului de parteneriat, afirmând că reprezintă un semnal „de încredere” şi „de susţinere” a priorităţilor României, ţara noastră urmând să beneficieze, până în 2027, de 31,5 miliarde de euro fonduri europene din Politica de Coeziune.

„Am primit cu încredere în perspectivele de dezvoltare ale României anunţul de astăzi al Comisiei Europene. Prin Acordul de parteneriat actualizat, ţara noastră va beneficia până în 2027 de 31,5 miliarde de euro fonduri europene din Politica de Coeziune. Împreună cu cele 13,6 miliarde euro cofinanţare naţională, vom avea la dispoziţie peste 45 de miliarde de euro pentru proiecte de investiţii în direcţia coeziunii economice, sociale şi teritoriale, precum şi pentru tranziţia verde şi digitală. Salut decizia Comisiei Europene, pe care o consider un semnal de încredere şi de susţinere a priorităţilor României. Răspundem cu responsabilitate gestului de solidaritate europeană”, a transmis Ciucă, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a adăugat că autorităţile de la Bucureşti sunt pregătite să gestioneze transparent şi cât mai eficient sumele alocate.

„Fiecare cetăţean va putea urmări online, în timp real, pe site-ul https://www.fonduri-ue.ro/statistici, cum sunt cheltuiţi banii europeni. Reducem birocraţia, adaptăm legislaţia şi sprijinim comunităţile locale să-şi ia soarta în propriile mâini. Spre deosebire de precedentul exerciţiu bugetar, de acum, autorităţile locale vor avea un cuvânt definitoriu de spus în ceea ce priveşte prioritizarea proiectelor, astfel încât zonele defavorizate să fie mai puternic susţinute pentru a recupera decalajele de dezvoltare”, a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, toată documentaţia pentru accesarea acestor bani a fost aprobată la nivelul Guvernului.

„Experienţa de până acum ne ajută să susţinem un ritm alert de atragere a finanţărilor europene, prin reducerea termenelor pentru etapele următoare: lansarea programelor operaţionale şi a apelurilor de proiecte. Fac apel la potenţialii beneficiari să îşi pregătească din timp proiectele, pentru că toate sectoarele de activitate au nevoie de finanţare ca de oxigen”, a completat Ciucă.

România are la dispoziţie în total, incluzând sumele din PNRR şi finanţările prin celelalte politici europene, 90 de miliarde de euro pentru investiţii în domenii de interes major, a indicat el.

„Dacă luăm în calcul şi fondurile de care vom beneficia prin PNRR, finanţările prin celelalte politici europene şi sumele pe care le putem cheltui în continuare din exerciţiul bugetar precedent, avem în total 90 de miliarde de euro pe care să-i investim în domenii de interes major pentru români. De la sănătate şi transport, la ocuparea forţei de muncă, combaterea sărăciei, eliminarea decalajelor de dezvoltare şi, deopotrivă, susţinerea perspectivelor de evoluţie către o economie competitivă şi inovatoare”, a explicat premierul.

Conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar publicat luni, România va primi în total 31,5 miliarde euro din partea politicii de coeziune în perioada 2021 – 2027, în cadrul acordului său de parteneriat cu Comisia Europeană pentru promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale a regiunilor sale, precum şi a tranziţiei sale verzi şi digitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...