Ciucă, Grindeanu, Cîțu, Firea, Simioane, de ce n-ați cumpărat Enel? Avem și firme, avem și bani!

Publicat: 12 mart. 2023, 07:30, de Cristian Matache, în OPINII , ? cititori
Ciucă, Grindeanu, Cîțu, Firea, Simioane, de ce n-ați cumpărat Enel? Avem și firme, avem și bani!

Iubirea de țară, patriotismul, națiunea, poporul și alte astfel de concepte sunt expresii vagi și chinuite în fel și chip cu prilejul diverselor zile ale calendarului sau la anumite fixări ale spațiului istoric. Când e vorba de acțiune, nu facem nimic.

Naționalizarea e noua dar și vechea marotă a celor cu sufletul pătruns adânc în seva patriei. Să reîntoarcem la avutul obștesc toate vânzările date străinilor de neam și țară și care fac profituri uriașe pe seama sărăciei patriei și din care se înfruptă grofi austrieci, imperialiști occidentali și alte exemplare ale capitalismului globalist. Dar nu discutăm de naționalizare, pentru că e o idee absolut aiurea.

Ci despre altceva. Despre extindere, despre acapararea sănătoasă a piețelor, despre impunere a unui brand puternic în regiune. Capitalul românesc nu vrea și nu prea poate să treacă granița. Dacă firme private mai sar Dunărea, Prutul sau oricare frontieră pe unde nu trece vreo apă, statul este restanțier. Și statul român are firme destule, care în ultimul timp au căpătat și alură de societăți prezentabile, cu șefi care au ceva studii, nicidecum sinecuriști trântiți din neant pe baza unor relații deja cunoscute.

Chiar dacă ar mai circula măgării străvechi pe holurile Hidroelectrica, perla energiei românești, Nuclearelectrica, vârful tehnicii și tehnologiei de pe la noi, Romgaz, o altă perlă bine întreținută de statul român, și chiar la curata și imaculata Elcen, cea ieșită de curând din insolvență, nu putem vorbi despre ele ca fiind precum cele de acum câțiva ani.

Aceste companii ar trebui să zbârnâie prin regiune. Să se bată pentru achiziții, să cumpere companii, să le dezvolte și se le aducă profitul la noi. De ce doar de aici să plece la alții?

S-a vândut Enel-ul la greci. De ce nu l-a cumpărat Hidroelectrica, de ce nu Nuclearelectrica, de ce nu Romgaz?? Nu avem bani? Poate nu toți acei 1,9 miliarde de euro, cât s-au plătit pe toată afacerea italiană din România, dar sigur băncile ar fi dat cu mare ușurință această sumă sau o parte din ea. Dacă nu știați, instituțiile financiare se îneacă în bani. Nu alea de afară ci astea de pe aici, subsidiare, filiale sau pur românești…

Vă dați seama cum ar fi arătat Hidroelectrica, aflată în prag de listare, cu distribuțiile acelea trei de la Enel, cu furnizarea pusă la punct, și cu alte câteva proiecte pe regenerabile? Le-au luat grecii, care acum câțiva ani bâjbâiau printr-un faliment grandios și cu bănci care sângerau îngrozitor…

Dacă tot vorbim de recucerirea capitalului de către statul român, de ce nu o facem atunci când se ivește ocazia? Ok, am luat șantierul de la Mangalia, am intrat în Marea Neagră în locul lui Exxon… Dar unde sunt marii pași făcuți de giganții noștri energetici. CEZ a vândut, Enel a vândut. De ce nu le-am luat noi? De ce nu căutăm eventuale ”Enel”-uri de prin regiune ca să punem mâna pe ele?

Când pleacă profitul la firma mamă din Occident, Rusia, Asia sau Africa, stăm și plângem. Ne mănâncă din avuție… Dar nici prin cap sau prin voință nu ne trece să procedăm și noi ca alții. Avem și firme, avem și bani! Ciucă, Grindeanu, Cîțu, Firea, Simioane, și care mai sunteți, de ce n-ați cumpărat Enel? De ce nu ați luat CEZ? Ce fel de români sunteți?