Ciucă, Grindeanu, Cîțu, Firea, Simioane, de ce n-ați cumpărat Enel? Avem și firme, avem și bani!

Iubirea de țară, patriotismul, națiunea, poporul și alte astfel de concepte sunt expresii vagi și chinuite în fel și chip cu prilejul diverselor zile ale calendarului sau la anumite fixări ale spațiului istoric. Când e vorba de acțiune, nu facem nimic.

Naționalizarea e noua dar și vechea marotă a celor cu sufletul pătruns adânc în seva patriei. Să reîntoarcem la avutul obștesc toate vânzările date străinilor de neam și țară și care fac profituri uriașe pe seama sărăciei patriei și din care se înfruptă grofi austrieci, imperialiști occidentali și alte exemplare ale capitalismului globalist. Dar nu discutăm de naționalizare, pentru că e o idee absolut aiurea.

Ci despre altceva. Despre extindere, despre acapararea sănătoasă a piețelor, despre impunere a unui brand puternic în regiune. Capitalul românesc nu vrea și nu prea poate să treacă granița. Dacă firme private mai sar Dunărea, Prutul sau oricare frontieră pe unde nu trece vreo apă, statul este restanțier. Și statul român are firme destule, care în ultimul timp au căpătat și alură de societăți prezentabile, cu șefi care au ceva studii, nicidecum sinecuriști trântiți din neant pe baza unor relații deja cunoscute.

Chiar dacă ar mai circula măgării străvechi pe holurile Hidroelectrica, perla energiei românești, Nuclearelectrica, vârful tehnicii și tehnologiei de pe la noi, Romgaz, o altă perlă bine întreținută de statul român, și chiar la curata și imaculata Elcen, cea ieșită de curând din insolvență, nu putem vorbi despre ele ca fiind precum cele de acum câțiva ani.

Aceste companii ar trebui să zbârnâie prin regiune. Să se bată pentru achiziții, să cumpere companii, să le dezvolte și se le aducă profitul la noi. De ce doar de aici să plece la alții?

S-a vândut Enel-ul la greci. De ce nu l-a cumpărat Hidroelectrica, de ce nu Nuclearelectrica, de ce nu Romgaz?? Nu avem bani? Poate nu toți acei 1,9 miliarde de euro, cât s-au plătit pe toată afacerea italiană din România, dar sigur băncile ar fi dat cu mare ușurință această sumă sau o parte din ea. Dacă nu știați, instituțiile financiare se îneacă în bani. Nu alea de afară ci astea de pe aici, subsidiare, filiale sau pur românești…

Vă dați seama cum ar fi arătat Hidroelectrica, aflată în prag de listare, cu distribuțiile acelea trei de la Enel, cu furnizarea pusă la punct, și cu alte câteva proiecte pe regenerabile? Le-au luat grecii, care acum câțiva ani bâjbâiau printr-un faliment grandios și cu bănci care sângerau îngrozitor…

Dacă tot vorbim de recucerirea capitalului de către statul român, de ce nu o facem atunci când se ivește ocazia? Ok, am luat șantierul de la Mangalia, am intrat în Marea Neagră în locul lui Exxon… Dar unde sunt marii pași făcuți de giganții noștri energetici. CEZ a vândut, Enel a vândut. De ce nu le-am luat noi? De ce nu căutăm eventuale ”Enel”-uri de prin regiune ca să punem mâna pe ele?

Când pleacă profitul la firma mamă din Occident, Rusia, Asia sau Africa, stăm și plângem. Ne mănâncă din avuție… Dar nici prin cap sau prin voință nu ne trece să procedăm și noi ca alții. Avem și firme, avem și bani! Ciucă, Grindeanu, Cîțu, Firea, Simioane, și care mai sunteți, de ce n-ați cumpărat Enel? De ce nu ați luat CEZ? Ce fel de români sunteți?

2 COMENTARII

  1. Au fost vandute de Tariceanu-Basse-FMI pe nimic, initial distrus RENEL-ul care era o companie integrata si adevarata , ce producea ,transporta si distributia . Toate acestea au fost date gratis cu clauze contractuale care scoteau statul roman din joc si investitii pe care Enelul le putea face daca vroia , iar actele marete erau judecate de straini prin Curtea de Arbitaj de la Paris , Curți care dau dreptate statului roman in toate procesele pentru recuperarea a 2 lei , dar la cele unde pierde miliarde sunt toate in defavoarea statului roman (asta hotie ) ,etc. Eu cred ca este un joc de offsorezi , cu probabil acelasi proprietar care acuma si-a securizat afacerea , el cumparand-o cinstit (tot de la el in realitate ) dar in acte de la alt mare privat (privat de bun simt si dragoste de oameni) . Dar asta este cu agentii lor de vanzari , sefi ai politici romanesti , nu se poate altfel . Cel putin deocamdata !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Codrin Stefănescu, bolnav grav, se retrage din politică. De ce boală...

Preşedintele partidului Alianța Pentru Patrie (APP) Codrin Ștefănescu a anunțat, vineri, că se retrage „pentru o perioadă” din politică din motive personale și de sănătate....
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

ITI Delta Dunării – cea mai mare deturnare de fonduri europene....

Subiectul “ITI Delta Dunării” (investiții teritoriale integrate) este un subiect ce va stârni și mai mult interesul public, pe măsura ce ne apropiem de...