Ciucă, despre învățământul românesc: Ce a discutat premierul cu rectorii din rețeaua RO European Universities (VIDEO)

„Pentru învățământul românesc, adaptarea la piață este esențială și în mod cert investițiile din zona de cercetare și inovare sunt cele care poat aduce valoare adăugată”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul discuției pe care a avut-o la Palatul Victoria cu rectorii din rețeaua RO European Universities.

Guvernul a menționat că, cu ocazia întâlnirii dintre premier și rectori, a fost analizată tema redefinirii spațiului european din perspectiva învățământului superior bazat pe cooperare, pe punerea în comun a resurselor umane și infrastructurii, pe incluziune și mobilitate.

„Subiectele abordate au vizat, printre altele, rolul și implicarea active ale universităților românești în alianțele din care fac parte, dar și asumarea unor inițiative care să ducă la crearea unui cadru legislativ modern în domeniile educației și cercetării în România. Astfel, a fost punctată importanța mobilităților studenților, a cadrelor didactice și a cercetătorilor și crearea unor sisteme simple și eficiente pentru recunoașterea perioadelor de studii și a activităților desfășurate inclusiv sub forma micro certificărilor.

Un alt subiect dezbătut a fost cel al creării entităților legale aferente alianțelor universitare europene, instrument care va ușura acordarea diplomelor comune și integrarea acestui concept în cultura academică europeană”, se arată în comunicatul Guvernului.

Adaptarea la piață, esențială

Potrivit Guvernului, integrarea universităților din România în alianțe de universități europene este un proces care se realizează treptat, iar premierul a subliniat că va sprijini universitățile românești membre ale alianțelor în procesul de consolidare a statutului lor.

,,Pentru învățământul românesc, adaptarea la piață este esențială și în mod cert investițiile din zona de cercetare și inovare sunt cele care pot aduce valoare adăugată. Iar asta se poate face cel mai bine în instituțiile de învățământ. Vă pot spune că aveți tot sprijinul meu și vă încurajez să îi determinați și pe ceilalți să se implice în demers”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul discuției desfășurată marți la Palatul Victoria.

Avem 10 universități care fac parte din alianțe europene

România are la ora actuală 10 universități care fac parte din alianțe europene, iar în viitorul apropiat, spune Guvernul, vor fi incluse ca parteneri cu drepturi depline și alte universități românești.

Cele zece universități românești membre în alianțe europene reprezintă peste 160.000 de studenți, din totalul de peste 450.000 de studenți înmatriculați la universitățile de stat din România (35,5% din total). Aceștia fac parte din zece comunități de studenți ale alianțelor europene pe care le reprezintă universitățile românești membre, însumând un milion și jumătate de studenți la nivel paneuropean. În urma extinderilor preconizate pentru alianțele  europene în anul 2022, la care se vor alătura și universități din România, în curând, aproape 50% din studenții români vor fi afiliați unor astfel de alianțe și vor beneficia de oportunitățile pe care acestea le oferă”, a mai precizat Palatul Victoria.

La întâlnire au mai participat Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, consilierii Primului Ministru Marilen Gabriel Pirtea și Sorin Costreie, Robert Santa, consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, Departamentul de Educație și Cercetare și Mădălin Bunoiu, președintele ARACIS.

Guvernul a menționat că zona universitară a fost reprezentată la discuții de membri din conducerea Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, Universitatea din Petroșani, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Politehnică București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...