Ciucă, prima reacție la fularul lui Orban: „Nu trebuie să intrăm în jocul acesta”

Deși au trecut câteva zile de când premierul ungar viktor Orban a apărut la gât cu un fular cu „Ungaria Mare”, abia acum a reacționat și șeful Executivului de la București. „Nu trebuie să intrăm în jocul acesta” – spune Ciucă și consideră că trebuie să respectăm, în continuare, buna conviețuire cu vecinii din vest.

„În acest moment, România face eforturi deosebite, de mai mulţi ani, astfel încât să devină membru al Spaţiului Schengen. România s-a înscris pe drumul de accedere către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Modul nostru în care privim relaţiile cu vecinii şi modul nostru în care abordăm relaţiile internaţionale sunt bazate pe tocmai ce înseamnă respectarea statului de drept, respectarea legilor internaţionale şi acesta este modul în care noi înţelegem să facem politică şi acesta este modul în care noi înţelegem să ne comportăm cu vecinii”, a afirmat prim-ministrul român, prezent în Spania, în cadrul unei conferinţe comune cu omologul spaniol, Pedro Sanchez.

Nicolae Ciucă a vorbit despre „modul în care a apărut premierul Ungariei, Viktor Orban, în public”. „Nu este prima dată când putem să observăm astfel de ieşiri şi consider că, în acest moment, nu trebuie să intrăm în jocul acesta. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile jocului, să respectăm regulile statului de drept, să respectăm regulile de bună colaborare şi să avem permanent deschisă opţiunea către dialog şi relaţii bazate pe tot ceea ce a fost agreat şi semnat la nivel european şi la nivel internaţional”, a arătat premierul român.

Marţi, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei.

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

”Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, a precizat MAE.

Ministerul român de Externe a subliniat că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, şi respectiv ai Parteneriatului strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...