Ciudățenie medicală, simptome ieșite din comun: Boală misterioasă în Canada

Medicii din Canada întâlnesc pacienți care prezintă simptome similare cu cele ale bolii Creutzfeldt-Jakob, o afecțiune fatală foarte rară, care atacă creierul. 

Radio-Canada, canalul public de radiofonie, a obținut o copie a unei note de sănătate publică care a fost trimisă unităților teritoriale prin care medicii erau avertizați despre un grup de pacienți care prezintă o boală degenerativă necunoscută a creierului.

Medicii au semnalat prima dată boala în 2015. La acea vreme era un singur pacient, un „caz izolat și atipic”, spune Alier Marrero. Dar de atunci au apărut mai mulți pacienți, iar medicii au reușit să identifice afecțiunea acestui grup ca fiind una diferită – un sindrom „nevăzut până acum”.

În prezent sunt 48 de cazuri, împărțite în mod egal între bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani. Acești pacienți provin din zonele New Brunswick, Peninsula Acadiană și Moncton. Se crede că șase persoane au murit din cauza bolii. Majoritatea pacienților au început să prezinte simptome în anii recenți, începând cu 2018, deși se crede că unul le-a avut încă din 2013.

 Apar dureri inexplicabile

La început, pot exista modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia și iritabilitatea, împreună cu dureri inexplicabile, dureri musculare și spasme la persoane care nu au suferit înainte de nicio boală. Frecvent, pacienții dezvoltă probleme de somn – insomnie sau hipersomnie severă – și probleme de memorie. Pot exista deficiențe în exprimare care avansează rapid, ceea ce face dificilă comunicarea sau apar probleme precum bâlbâiala sau repetarea cuvintelor.

Un alt simptom este pierderea rapidă în greutate și atrofia musculară, tulburările de vedere și problemele de coordonare. Mulți pacienți au nevoie de însoțitori sau scaune cu rotile. Unii au halucinații și aud sunete ciudate, iar mulți pacienți cred că cei apropiați au fost înlocuiți de impostori.

Dr. Marrero, neurolog din Moncton, conduce investigația asupra acestei afecțiuni, cu ajutorul unei echipe de cercetători și a agenției federale de sănătate publică.

Element toxic dobândit

Pacienții suspectați sunt supuși unor teste pentru diverse boli – genetice, autoimune, forme de cancer, programe de screening pentru virusi, bacterii, ciuperci, metale grele și anticorpi anormali. Sunt întrebați despre factorii de mediu, stilul de viață, călătorii, istoricul medical și sursele de hrană și apă.

Dincolo de a ajuta la ameliorarea unor simptome, nu există niciun tratament. Teoria este că boala este dobândită, nu genetică. „Prima noastră idee comună este că există un element toxic dobândit care declanșează modificările degenerative”, spune dr. Marrero. Dr. Neil Cashman, neurolog la Universitatea British Columbia, este unul dintre cercetătorii care încearcă să dezlege acest mister medical. În ciuda faptului că pacienții nu prezintă nicio urmă a vreunei boli prionice cunoscute, nu a fost exclusă drept cauză, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...