Clarificările ASF după liberalizarea prețurilor RCA, un nou capitol pe piața asigurărilor auto din România

Publicat: 01 iul. 2025, 12:57, de Ionut Jifcu, în Finanțe , ? cititori
Clarificările ASF după liberalizarea prețurilor RCA, un nou capitol pe piața asigurărilor auto din România

De astăzi, 1 iulie 2025, piața polițelor RCA din România trece printr-o schimbare majoră, odată cu liberalizarea totală a prețurilor. Aceasta marchează un moment important pentru asigurările auto, după o perioadă de reglementare strictă impusă ca urmare a ieșirii de pe piață a unui jucător important. Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, a explicat în podcastul Puterea Financiară motivele acestei decizii și ce așteptări există de la piață.

ASF despre liberalizarea preţurilor RCA

În ultimii trei ani, prețurile RCA au fost plafonate pentru a stabiliza piața și a preveni dezechilibrele apărute în urma retragerii unui lider de pe piață.

„Noi am avut, începând din al doilea trimestru al anului 2023, un sistem de control a tarifelor RCA. A fost o decizie necesară. Fac referire la unul dintre evenimentele nedorite în piața de asigurări, ieșirea din piață a unui jucător care avea poziția de lider și erau, în mod obiectiv, dezechilibre constatate și serioase în piață”, a declarat Sorin Mititelu.

Acest sistem a menținut competiția între companii și a permis o reducere relativă a costurilor operaționale, contribuind la o mai bună performanță financiară.

Odată cu liberalizarea, ASF dorește să ofere premise pentru o evoluție sustenabilă a pieței, bazată pe concurență și echilibru.

„Am văzut o ușoară creștere a gradului de acoperire în asigurare pe RCA. Mai evident a fost lucrul acesta în trimestrul unu al acestui an. Am văzut, de asemenea, o scădere a nivelului de concentrare a pieței la nivelul primelor trei jucători, deci avem clar o competiție ceva mai bună”, a adăugat Mititelu.

În paralel cu liberalizarea tarifelor, ASF a inițiat și un proces de modificare legislativă care se află în curs de aprobare în Parlament. Amendamentele propuse sunt menite să modernizeze sistemul RCA, să-l alinieze la directivele europene și să îmbunătățească funcționarea acestui tip de asigurare. Printre propunerile cheie se numără posibilitatea suspendării valabilității poliței pentru vehiculele neutilizate mai mult de 30 de zile, introducerea unor criterii noi în sistemul bonus-malus, flexibilizarea plății în rate lunare, dar și mecanisme de gestionare mai eficiente a daunelor.

Sorin Mititelu a subliniat și importanța schimbării percepției asupra RCA: „ASF dorește să combată percepția greșită conform căreia RCA este o taxă impusă de stat. RCA este un cost necesar. Ești protejat. În cazul în care ai un eveniment rutier, acele despăgubiri ce sunt solicitate de cel care a fost afectat… pot fi acoperite dintr-un fond de risc administrat de un asigurător”.