Claudiu Năsui: Creșterea prețurilor va continua!

Publicat: 29 dec. 2021, 12:07, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
Claudiu Năsui: Creșterea prețurilor va continua!

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui a scris un editorial pentru Digi24 în care prevede că în 2022 creșterea prețurilor va fi cea mai grea problemă economică cu care ne vom confrunta.

Creșterea prețurilor va continua. Și Europa și SUA au tipărit la bani în neștire pentru a da iluzia că totul merge bine în pandemie. Problema este că degeaba tipărim bani dacă nu există bunuri și servicii în spate. Aceste bunuri și servicii sunt de fapt „avuție”, nu banii pe hârtie. Iar bunuri și servicii nu se fac la fel de ușor precum se pune cerneală pe hârtie sau precum se pun zerourile pe calculator. Se fac prin muncă și alocare de capital.

Tipărirea de bani a dus și va duce în continuare la ceea ce se numește „stagflație”, adică creșterea prețurilor și stagnare economică.

Concret ce înseamnă? Înseamnă că deși vom munci tot mai mult, vom fi tot mai săraci. Salariul ne va crește nominal, vom avea mai multe zerouri în buzunar, dar vom putea cumpăra tot mai puțin cu ele. Vom avea bani tot mai mulți cu care vom putea cumpăra bunuri tot mai puține. Politrucii se vor lăuda că au „crescut” pensii, salarii, alocații, etc, dar, de fapt, în mod real nu au crescut nimic. Mai grav, banii ieftini vor polariza societatea și mai mult. Bogații vor deveni și mai bogați, iar săracii, mai săraci.

Nu e prima dată când lumea ar trece prin asta. Dar asta înseamnă timp pierdut, efort inutil și ani din viață irosiți. Asta din urmă este, probabil, cea mai mare crimă.

Și totuși ce e de făcut? Continuarea o puteți citi pe site-ul Digi 24.